Mit keres Müller Cecília a határkerítésnél?

Bánó András 2020. augusztus 6. 18:21 2020. aug. 6. 18:21

Úgy látszik, a kormányzati propagandának nincsenek korlátai. Valószínűleg abból a megfontolásból, hogy mintha az emberek lassan-lassan hajlamosak lennének elfelejtkezni a migránsokról, leküldték az országos tiszti főorvost a határkerítéshez, hogy onnan riogassa a békés magyar állampolgárokat a következő mondattal: Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

Mi az, hogy ellenőrizetlen migráció? Évek óta sulykolja a fülünkbe a kormánypropaganda, hogy a magyar határőrizeti szervek minden erejüket megfeszítve, megakadályozzák, hogy a migránsok bejöjjenek az országba. Ehhez megerősítették a határőrizeti létszámot, és a legkorszerűbb technikai eszközöket is bevetik. Egy nappal korábban, éjjel látó kamerákkal felvették, ahogy Röszkénél a migránsok engedély nélkül be akartak jönni Magyarországra – legalábbis ezt harsogta a propaganda. Az erről beszámoló filmnek sajnos egyetlen kockája sem mutatta, hogyan másznak fel a kerítésre a migránsok, akik a határőrök erélyes fellépésére feladták tervüket. (Pedig érdeklődéssel néztem volna). Mindössze egyetlen embernek sikerült átjutni a kerítésen, őt is elfogták.

Vajon miért vezényelték le Müller Cecíliát Röszkére, és miért ott kellett aggódnia a migrációs nyomás miatt? Nem mondhatta volna el mindezt Budapesten? Akkor kevésbé lett volna hatásos?

Nem kell ahhoz tiszti főorvosnak lenni, hogy valaki kijelentse: a vírus szempontjából a migránsok csupa vörös színnel megjelölt országból érkeznek. Azt, hogy emelkedik a migrációs nyomás, a belbiztonsági főtanácsadó pedig minden héten elmondja.

Lehet, hogy Bakondi György szabadságon van? Ezért nem válaszol egy ideje arra a kérdésemre, hogy ha a határ őrizete rendben van, hogyan került két török embercsempész és 21 szíriai az M-1-es autópályán Győr közelébe? Ők amúgy fertőzöttek voltak?

Müller Cecíliától – gondolom – úgysem kapok választ.