„Most indul a döntő csata Brüsszelben a pénzek elosztása kapcsán"

HírKlikk 2020. május 3. 16:27 2020. máj. 3. 16:27

Újra összehívta az ellenzéki EP-képviselők kerekasztalát Ujhelyi István. A szocialista politikus szerint, ugyanis a módosított uniós keretköltségvetés tárgyalása során, szükség van a közös fellépésre. Az MSZP képviselője ezért online-egyeztetésre hívta hétfőre a DK, a Momentum és a Jobbik európai parlamenti képviselőit.

Ujhelyi elmondta, hogy az Európai Bizottság elnöke a napokban fogja bemutatni az unió következő hétéves keretköltségvetését, amelyet a koronavírus miatt, érdemben módosítottak.

„Most indul a döntő csata Brüsszelben a pénzek elosztása kapcsán, most dől el, hogy mire és mennyit fordít majd az európai közösség a következő hét évben. Minden magyarnak az az érdeke, hogy a legnagyobb tortaszeletet tudjuk kihasítani a közösből az ország biztonságának és fejlődésének garantálásához” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: az ellenzéki magyar EP-képviselők ezúttal is a magyar érdekekért dolgoznak, olykor épp az „orbáni dúlás” következményeit ellensúlyozva.

Az MSZP politikusa szerint, közös ellenzéki kiállásra van szükség ahhoz, hogy érvényesíteni tudják Magyarország érdekeit például abban, hogy a strukturális alapokból – különösen a kohéziós- és az agrártámogatásokból – lehívható források továbbra is jelentős mértékben álljanak hazánk rendelkezésére.

Ujhelyi hozzátette, hogy egyre több felelős európai vezető fogalmazza meg azt az igényt, hogy a közösség érdekei és értékei ellen cselekvő tagállami kormányokkal – így például az EU-ellenes politikát folytató Orbán-kormánnyal – szemben, pénzügyi szigor bevezetése lenne szükséges. „Olyan megoldást követelek, amely nem a magyar embereket, hanem kizárólag a magyar kormányt bünteti, kiveszi például enyves kezéből a döntést a források elosztásával kapcsolatban” – fogalmazott az MSZP politikusa.

Ujhelyi István azt javasolta a többi ellenzéki EP-képviselőnek, hogy közösen fogalmazzák meg az Európai Bizottságnak, valamint az Európai Tanácsnak azt az igényt, hogy a következő hétéves költségvetés kapcsán, jöjjön létre az az uniós mechanizmus, amely a források szabad felhasználásának feltételeként szabja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

„Ha egy tagállami kormány megsérti az európai értékeket vagy korrupt módon kezeli az uniós pénzeket, úgy Brüsszel vonja el a döntési kompetenciát a kormánytól mindaddig, amíg az vissza nem tér a helyes útra. Így egyetlen cent sem veszik el, ahhoz átlátható és elszámoltatható rendszeren keresztül a magyar pályázók továbbra is hozzájutnak”

– javasolta Ujhelyi.

Az MSZP európai politikusa hozzátette, hogy a következő uniós költségvetésben szükség van arra is, hogy minél több közvetlen forrást biztosítson a régióknak és településeknek, ezzel kiküszöbölve, hogy a kormányok politikai szándék szerint részesítsenek előnyben vagy épp hátrányban bizonyos önkormányzatokat. Ujhelyi a sajtótájékoztatója végén, arra kérte a választópolgárokat, hogy minél többen csatlakozzanak az MSZP petíciós kezdeményezéséhez, amelyet az emberek védelmében indított a párt.