Bangóné: Magyarországon a betegek súlyosan kiszolgáltatottak

HírKlikk 2020. június 20. 14:04 2020. jún. 20. 14:04

Határozati javaslatot nyújtott be a parlamentbe az egészségügyi felügyelet rendszerének visszaállítása érdekében Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, aki szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta: ma Magyarországon a betegek súlyosan kiszolgáltatottak.

 Az MSZP-s politikus szerint, ma – az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése óta – nem védi a betegek jogait senki, sehova nem tudnak fordulni, ahol a jogaikat érvényesíthetnék. Hozzátette: a határozati javaslat mellett, a 2021-es költségvetésben a felügyelet finanszírozási hátterét is megteremtené az MSZP.

Tájékoztatott, hogy a napokban fejezte be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a tatabányai kórházban folytatott vizsgálatát, amelyben a tragikus hirtelenséggel elhunyt 33 éves édesanya ügyét vizsgálták. Ez megállapította, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos döntésnek nincs köze az édesanya halálához. A vizsgálat eredménye szerint, azonban a kórház dokumentációs hibákat követett el és „orvosi műhiba esete is fennáll" – ismertette.

Az ellenzéki képviselő azt mondta: mindegy, hogy a vírussal kapcsolatos elhibázott rendelkezésekbe, vagy az egészségügy általános helyzetébe halt bele az édesanya, mindkét esetben az egészségügyet felügyelő miniszter, Kásler Miklós a felelős. Hozzátette: a vizsgálat részleteiről több írásbeli kérdést is benyújtott az emberi erőforrások miniszteréhez, valamint kikéri a minisztériumból a vizsgálati anyagot is.

Az MSZP szeretné látni, hogy az elmúlt időszakban hány esetben fordult elő, hogy egészségkárosodást szenvedett valaki „csak azért, mert nem kapta meg a megfelelő egészségügyi ellátást" vagy hányan halhattak bele abba, hogy nem kaptak ellátást, illetve hazaküldték őket a kórházból.

Bejelentette, hogy az alapvető jogok biztosához fordult, mert a koronavírus-járvány kihívásaira Magyarország több olyan választ adott, amelyek „alapjogi szempontú vizsgálatot tesznek szükségessé". Ezek közt említette az állami egészségügyi ellátások körének korlátozását és a kórházi ágyak felszabadítását.

Forrás: MTI/Hírklikk