MSZP: ha szükséges, hozzák előre a tavaszi szünetet az iskolákban!

HírKlikk 2020. március 10. 06:38 2020. márc. 10. 06:38

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt mondott köszönetet az operatív törzs, a rendvédelem, az egészségügy munkatársainak és az államigazgatásban dolgozóknak a koronavírussal kapcsolatos munkájukért.

Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg is 400 üres, betöltetlen körzeti orvosi hely van Magyarországon, miközben Olaszországban 20 ezer egészségügyi dolgozót vesznek fel azonnal, és megkönnyítik egészségügyi intézményeknek a műszerek beszerzését. Arra kérte a kormányt, hogy mérje fel a lélegeztetőgépek számát és szerezze be késlekedés nélkül a szükséges eszközöket.

A kabinetet arra is felkérte: intézkedjen, hogy minden iskolában egyforma módon jelenjenek meg a fertőtlenítés eszközei, illetve fontolja meg, hogy ha szükséges, a tavaszi szünet előrehozásával reagáljon a járványügyi helyzetre.

Azt is felvetette: át kellene tekinteni a járványügyi helyzettel kapcsolatos munkaügyi szabályokat és tájékoztatni kellene az állampolgárokat a jogaikról és kötelességeikről. Úgy vélte: ha valamikor, akkor most indokolt lenne, hogy minden 18 év feletti magyar névre szóló levelet kapjon a koronavírussal kapcsolatos helyzetről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megerősítette: a javaslatok jó részével már foglakozott az operatív törzs. Megerősítette: minden forrást biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezésre. Hangsúlyozta: teljes mértékű a nyilvánosság az ügyben, az állampolgárok napi 24 órában kérhetnek információkat ingyenes zöld számon és az interneten is.

Forrás: MTI