MSZP: nyugatra tekintsünk, ne keletre! Fidesz: Soros György!

HírKlikk 2021. április 27. 12:21 2021. ápr. 27. 12:21

A nyugati orientáció fontosságával foglalkozott napirend előtt az MSZP képviselője kedden reggel az Országgyűlés plenáris ülésén.

Magyarország transzatlanti és európai uniós elkötelezettségének, integrációjának fontosságát hangsúlyozta Szakács László MSZP-s képviselő. Kiemelte, Matolcsy György jegybankelnök keletre veti tekintetét, hogy az ott szerzett tapasztalattal előzzük meg a Nyugatot.

Szerinte három „példás demokráciát", Szingapúrt, az Egyesült Arab Emirátusokat és Kínát állítanák követendő példaként elénk, miközben Magyarország kínai és orosz finanszírozói olyan politikai kultúrát hoznak ide, amiből nem lehet „kikecmeregni".

Schanda Tamás minderre úgy reagált: nem szokatlan a baloldaltól, hogy „a magyar fiatalok ellen beszél".

Az alapítványi formába átalakuló egyetemeket ért bírálatra válaszul azt mondta, ezek az új struktúrában valós társadalmi feladatokat fognak megoldani, ezért tőkésítik fel őket, erősítik meg pozíciójukat, hogy legyen elegendő, az oktatást, a kutatást és utóbbiak gazdaságba átültetését segítő forrás.

Ha Magyarországot a jövő nyertesévé szeretnénk tenni, akkor jó felsőoktatásra van szükségünk, jó intézményekre van szükségünk – jelentette ki az államtitkár, a célok között említve, hogy a legjobb egyetemek indíthassanak képzést Magyarországon. Szerinte az ellenzék nem ebben érdekelt, hanem abban, hogy megfeleljen Soros Györgynek.