MÚOSZ: törvényes kormány nem kezelheti ellenségként a sajtót

HírKlikk 2020. augusztus 12. 17:45 2020. aug. 12. 17:45

A belorusz hatalom a polgári lakosság mellett, immár az újságírókat is ellenségként kezeli. A MÚOSZ szolidaritást vállal az atrocitásoknak kitett sajtómunkásokkal, és arra kéri a magyar kormányt, lépjen föl az emberi jogok érvényesüléséért, az erőszak megfékezéséért.

Több forrásból megerősített hírek szerint, a Minszkben és más belorusz településeken vasárnap este óta tartó megmozdulásoknak újságíró áldozatai is vannak. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint, semmilyen politikai konfliktus vagy társadalmi kataklizma nem teheti indokolttá, hogy a karhatalom a munkájukat végző újságírók ellen forduljon. A MÚOSZ elítéli a kollégáinkat sújtó erőszakot, és a jogsértések megszüntetésére szólítja föl a belorusz kormányt, arra emlékeztetve, hogy egy törvényesen működő kormány sosem kezelheti ellenségként a sajtót, és hogy a szabad tájékoztatás feltételeit olyan nemzetközi egyezmények garantálják, amelyeket Fehéroroszország is ratifikált.

A magyar kormányt pedig arra kérjük, hogy a Lukasenka-rezsim első számú uniós partnereként emeljen szót az erőszakcselekmények ellen, és vesse latba a befolyását annak érdekében, hogy Fehéroroszországban akkor is biztosítsák a véleménynyilvánítás, a tájékozódás és a tájékoztatás szabadságát, amikor a hatalom szorult helyzetben érzi magát – írják közleményükben.