Navracsics szerint is eleshet uniós pénzektől Magyarország

HírKlikk 2020. november 21. 19:09 2020. nov. 21. 19:09

Magyarország és Lengyelország azért blokkolta az uniós költségvetési javaslatot, mert elfogadhatatlannak tartja az egyre inkább politikai jellegű európai integrációt – nyilatkozta az Inforádióban Navracsics Tibor. A volt uniós biztos szerint, a vétózó tagállamok ugyanakkor könnyen pénz nélkül maradhatnak, ha a többi tagállam kormányközi megállapodással elindítja az újjáépítési csomagot. Navracsics szerint viszont az uniós kifizetések és a jogállamiság feltételeinek összekötését már nem lehet megakadályozni.

Navracsics Tibor jó ötletnek tartja, hogy a soros elnökséget betöltő Angela Merkel kapott megbízást a vétót emelő tagállamokkal folytatott vita lezárására. Amennyiben – a Navarcsics Tibor által is helyesnek tartott – kompromisszum nem történik meg év végéig, akár külön útra is térhet a két nagy pénzügyi csomag.  

A gazdasági újjáépítési csomag esetében technikailag az is elképzelhető, hogy a nem vétózó tagállamok egy kormányközi megállapodással elindítják azt, így Magyarország és Lengyelország, és esetleg még Szlovénia forrás nélkül is maradhat ebből az irányból. A hétéves költségvetésnél pedig azt jelentené, hogy nem tud elindulni az új költségvetési ciklus, vagyis az előző évi költségvetés időarányos része kerülne kifizetésre mindaddig, amíg nem születik megállapodás.  

Mindez azért nem lenne szerencsés, mert például: amikor a korábbi költségvetést meghatározták, akkor a koronavírus-járvány még nem került képbe, ellenben a most január 1-jén hatályba lépő, több éves keretterv már komoly kiadásokat tartalmazna a megelőzésre, a kutatásokra, vagy épp egy közös stratégia kidolgozására. 

Navracsics Tibor végezetül megjegyezte, a miniszterelnök nyilatkozata után Magyarország nincs ugyan zsarolható pozícióban, és vélhetően nemzeti forrásokkal kívánná az esetlegesen hiányzó pénzügyi fedezetet biztosítani. Ez elsősorban a költségvetés állapotától és az ország hitelfelvevő képességétől függ, ugyanakkor hosszú távon a megnyugtató megoldást az uniós források megszerzése jelentené.