Nehéz napok elé néz Európa, izzik a zsidógyűölet

HírKlikk 2023. október 14. 08:52 2023. okt. 14. 08:52

Európa több nagyvárosában, fővárosában a vallási konfliktus fellángolása felhergelte a muszlim diaszpóra bevándorló közösségeit, akik utcára vonulva tombolnak Izrael elpusztításáért.

Mindennapossá váltak az összecsapások a rendőrség és a radikális iszlamisták, valamint a meggyilkolt zsidókért kiálló ellentüntetők között – írja összeállításában az Economx. Szakértők a nemzetközi sajtóban szinte egybehangzóan állítják, hogy a feszültség egyelőre fokozódni fog, nehéz napok elé néz Európa.

Párizs: elszabadultak a szélsőséges indulatok

A Le Parisien beszámolója szerint a horror fényes nappal, a Gambetta középiskolában történt, ahol egy húsz éves, csecsen származású diák, Mohammed Mogouchkov rátámadt a jelenlévőkre: Allahu Akbart kiáltva megkéselt két tanárt és egy menzai dolgozót. A tanulók védelmére kelt egyik francia származású pedagógus életét vesztette a támadásban. A késelő már nem ismeretlen a francia hatóságok előtt, radikalizálódás miatt jelenleg is eljárás folyik ellene.

A lap szerint a franciaországi iskolákban nagyon elharapózott mostanra az erőszak, több zsidó iskolát értek konkrét fenyegetések. A héten Párizsban, Lyonban, Nantes-ban, Nimes-ben a palesztin nép támogatói több száz fős tüntetéseket tartottak,

Fokozott kockázatú helyzet van Németországban

A főváros-szerte nagy készültség a hatóságok szerint még több atrocitásokkal teli megmozdulásra készteti a palesztinpártiakat. Csütörtökön egy belső, kiszivárgott jelentésből kiderült: a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal (BKA) elhúzódó tiltakozási hullámra számít a zsidó intézmények és imaházak ellen, és demonstrációk várhatók az amerikai létesítmények előtt, különösen Berlinben, valamint az amerikai katonai bázisoknál.

Sokan elutaztatták a családjukat, nem mennek iskolába, sokan már pénteken sem mentek dolgozni, inkább az otthonaikban, egymást erősítve húzódnak meg.

Olaf Scholz kancellár a Bundestagban már bejelentette szándékát a Hamász terrorszervezet, és a kapcsolódó Samidoun palesztin szélsőbalos hálózat németországi tevékenységének betiltására. „A holokauszt története Németország feladatává teszi, hogy Izrael biztonságáért dolgozzon” – fogalmazott Olaf Scholz.

Münchenben is bevetnek mindent a tüntetőkkel szemben.

Bécsben elégedetlenek a rendőrség fellépésével

Ausztria fővárosában is folytatódnak a lázongások, habár a hatóságok Bécsben is megvonták minden olyan felvonulás engedélyét, ahol feltételezhető, hogy Izrael-ellenes indulatok uralkodhatnak el. Többen már a rendőri vezetők lemondását követelik.

Az osztrák fővárosban is készültség van a zsidó intézmények körül: az Exxpress.at például arról számolt be, hogy egy bécsi zsidó iskola intézkedési javaslatokat is küldött a szülőknek. Ebben azt írják, hogy – mivel riasztóan nagy Bécsben is a terrorrajongók száma – a zsidó gyerekeket a szülők ne engedjék kíséret nélkül az utcára, ne keveredjenek provokációba, és ha szükséges, azonnal forduljanak a rendőrséghez.

A bécsi Demográfiai Intézet egyik forgatókönyve szerint 2046-ra már minden harmadik bécsi lakos (összesen 600 ezer) muszlim lehet, akik így Ausztria teljes lakosságának ötödét tennék ki, és a legnagyobb vallási csoportot alkotnák.