„Nekem nem volt párttitkár a családomban, miniszterelnök úr"

HírKlikk 2019. március 19. 11:03 2019. márc. 19. 11:03

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő az Országgyűlésben hétfőn a nemzetközi együttműködésekről érdeklődött Orbán Viktor kormányfőtől egy kiadatási ügy és a Nemzetközi Beruházási Banknak adott diplomáciai mentesség kapcsán.

Harangozó arról beszélt, hogy a Fidesz EP-listáját vezető Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy járult hozzá, hogy hazájuknak kiadjanak két orosz fegyverkereskedőt, hogy az ügyészség szerint az Egyesült Államoknak kellett volna kiadni a mexikói kartellekkel üzletelő férfiakat.

Megjegyezte: a pénzintézetet a NATO-szövetségesek "teljesen egyértelműen titkosszolgálati fedőszervnek titulálják".

Orbán Viktor miniszterelnök visszakérdezett: jól érti-e, hogy "a szocialisták vádolják a polgári oldalt azzal, hogy oroszokat szolgálják", miután 45 évig a megszálló szovjetek kiszolgálói és helytartói voltak.

Magyarországot nem kell megvédeni attól, hogy bárhová is átcsúszik - jelentette ki, hozzátéve, az ország a nyugati szövetségi rendszer része, az EU-ba és a NATO-ba is népszavazási döntés után lépett be, így "ezt senkinek sem áll módjában fölülírni".

A kiadatási ügyről szólva elmondta: bírósági döntés szerint mind Oroszországnak, mind az Egyesült Államoknak kiadható lett volna a két fegyverkereskedő, "orosz állampolgárok voltak, ezért az oroszoknak adtuk ki őket".

Hozzátette, ha amerikaiak lettek volna, akkor viszont annak ellenére is Washingtonnak adják ki őket, hogy az Egyesült Államok 2005 óta több kiadatási ügyben sem hozott Magyarország számára kedvező döntést.

Ennek semmi köze a NATO-hoz, ez egy kölcsönösségi kérdés - fogalmazott Orbán Viktor.

Viszonválaszában a szocialista párti képviselő kijelentette: "kettőnk között biztos, hogy óriási különbség az, hogy ön volt KISZ-titkár, én nem, nekem nem volt párttitkár a családomban, miniszterelnök úr", kijelentve, hogy ez a magyar emberek biztonságát garantáló NATO elárulása.

A miniszterelnök viszonválaszában kijelentette: "kiadatási ügyekben semmilyen NATO-szempontot nem érvényesítettünk, és nem is fogunk, kiadatási ügyekben csak kölcsönösségi szempont van".

A Nemzetközi Beruházási Bankról szólva Orbán Viktor kijelentette, a pénzintézetben öt NATO-tag közép-európai állam messze nagyobb tulajdonrésszel bír, mint Oroszország, így az "egy közép-európai bank".

Forrás: MTI