Nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk a jövőkutató szerint

HírKlikk 2021. január 20. 20:19 2021. jan. 20. 20:19

Kozák Ákos szociológus-jövőkutató szerint hamarosan nem a Covid19, hanem egy annál is komolyabb és vakcinákkal nem orvosolható feladat megoldása vár az emberiségre: a klímaváltozás és a fenntarthatóság, ami sokkal mélyebben és tartósabban át fogja rendezni az életünket, mint a pandémia.

Hiszek a vakcinákban, abban, hogy ennek köszönhetően az év közepére visszaáll a régi rend. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyan szinteket fogunk elérni, mint két éve, de izmos, dinamikus lesz a növekedés – mondta a  növekedés.hu-nak adott interjúban Kozák Ákos. 

A világjárvány nyomott fog hagyni az embereken, de azt még korai lenne megmondani, hogy milyen mértékben lesz érezhető a hatása hosszú távon. Vélhetően a járvány utáni időszakban csak óvatosabban utaznak majd el az emberek külföldre, de idővel minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás mint egy mindent átfogó toposz, hamarosan be fogja árnyékolni a járványt. A fenntarthatóság megvalósítása érdekében újabb, komoly szabályozásokat kell hozni, és radikális lépéseket kell tenni. Ezek az ipart, illetve a közlekedést érinthetik a legjelentősebb mértékben, de más területekre is hatással lesznek majd

„A járvány akut probléma, amit meg fogunk oldani; az éghajlatváltozásra, a földi fajok drámai mértékű pusztulására nincs vakcina. A normális működés alapjait itt csak évek alatt tudjuk kimunkálni, és az erről szóló diskurzus lesz annyira erős, hogy az évtized második felére már ez lesz a domináns témakör."