Nem merték Orbántól elvenni a szót

Németh Péter 2021. június 1. 12:09 2021. jún. 1. 12:09

Több, mint tíz év parlamenti alelnöki rutinja is kevés ahhoz, hogy könnyen döntsön arról, mi is lenne a helyes teendő. Pedig már több évtizedes múlttal rendelkezik a magyar politikai életben; alapvetően szélsőségektől mentes emberként ismertük meg, már az MDF-kormányban miniszter volt, mégis, 77 évesen is keresi a szerepét. Latorcai Jánosról van szó, aki hétfőn elnökölhette az országgyűlés aktuális ülését, ráadásul a legnehezebbet, jelesül azt, amikor Orbán Viktort is kérdezhetik a képviselők. És, hát ott volt a sorban ismét Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, újra szót kért, nincs kizárva, hogy abban a reményben: újra összecsaphat Kövér Lászlóval. Kövér azonban ezúttal kitért az ütközet elől, nem hinném, hogy azért, mert rájött: szereplése többet árt neki, mint Jakabnak.

Latorcainak azonban mégiscsak igazodnia kell valamelyest az Elnök stílusához, még akkor is, ha igyekszik igazi kereszténydemokrataként viselkedni. Én ugyan nem tudom, milyen is egy igazi kereszténydemokrata; a magyar politikai élet KDNP-sei többnyire nélkülözték vagy a demokratikus, vagy a keresztényi gondolatokat, konzervativizmusuk is általában csak a hozzájuk ragasztott jelzőkben szerepelt. Valószínűleg Latorcai már rég elfelejtette azokat az elveket, viselkedési normákat, amelyekre hajdan normaként tekintett, különben soha nem erősödhetett volna meg a Fidesz társutasaként. De megerősödött, annyiban feltétlenül, hogy ott ülhet az Országgyűlés pulpitusán, KDNP-sként – nem kinevezett kereszténydemokrataként – szinte automatikusan jár neki az alelnöki pozíció. De a dolgok nem úgy vannak, hogy a Fidesz alkalmazkodik hozzá, neki kell, folyamatosan a saját stílusát csiszolgatni, hogy megfeleljen a megbízóinak. És ő, idősebb kora ellenére, tanulékony ember, igyekezett folyamatosan felnőni a feladathoz, egyre keményebbé válni – az ellenzékkel szemben. Igaz ugyan, hogy ehhez máig nem talált megfelelő hangot, olyat, amilyet a sajátjának tekinthet; büntetget, elveszi a hangot, de látszik, érződik rajta, hogy nem találja önmagát.

Ez történt hétfőn is: jött a nagy megmérettetés, Jakab Péter felszólalása.  Latorcai előtt pedig a minta, Kövér László házvezetése, ráadásul ott ül a teremben a miniszterelnök. Márpedig, ki ne tudná, Jakab újra provokálni fogja Orbánt, amit neki valahogy meg kell akadályoznia. Tépelődik, látszik rajta, már most, az első, kevésbé durva, de mégis tiszteletlen kijelentések után elvegye a szót, vagy ez még korai. Ez utóbbi utat választja, miközben tudja, hogy Jakab csak erősíteni fog, jönnek majd a durvább kifejezések, a kormányfő sértegetése. Kövér ilyenkor már szócsatában van a felszólalóval, fenyeget, villog a szeme, kioktat, de hát az Kövér. Próbálkozik tehát a szelídebb figyelmeztetéssel, de a hang azért ott marad. Érzem, hogy tépelődik magában; hibáztam, már nem szabadott volna továbbengednem? De akkor mire válaszol Orbán?

És engedi a beszédet. Jön a miniszterelnök, aki szintén sérteget, nagyjából ugyanaz a mutatóujj járna neki, mint Jakabnak, de az már akkor merészség lenne a részéről, hogy abba alatta az elnöki szék is beleremegne. Marad tehát Orbán érintetlenül, figyelmeztetés nélkül, hogy aztán újra Jakabé legyen a szó. A Jobbik elnöke nem tagadja meg önmagát, a népszerűségi pontok tovább gyűlnek, ellenzéki oldalon feltétlenül, és itt már Latorcainak is lépni kell: óvatos büszkeséggel elveszi a szót Jakabtól. Na de itt meg az újabb bizonytalanság: vajon egy befejezetlen mondat után jár-e a miniszterelnöki viszontválasz. Teli bizonytalansággal teszi fel a kérdést Orbánnak, inkább úgy, mint aki azt sugallná: a Főnök most engedje el a választ, kicsit remeg is Latorcai hangja. Úgy látszik ennyi rutin sem elegendő; évtizednyi idő alatt sem tanulta meg, hogy Orbán számára ez a legfontosabb szakaszuk az azonnali kérdéseknek. Itt már az „ellenfélnek” nem jut lehetősége válaszolni, ez az a pont, ahol a miniszterelnök leteríti az ellene szólót. Orbán tehát él a lehetőséggel, számára mindegy is, hogy Jakab ott maradt hang nélkül, neki most kell ütnie. És üt is, ahogy szokott: visszanyúl a múltba, a Jobbik alapszabályából olvas fel idézetet. Azokra az időkre utal, amikor a Jobbik harcos antikommunista volt, de ez az új, Jakab vezette párt a kommunisták mellé szegődött. Akiket, mint tudjuk, Gyurcsány Ferenc képvisel és vezet. Jakabnak tehát már nincs lehetősége, hogy a Fidesz alapító okiratából idézzen, előhozza a Párt és Orbán színeváltozásait. Pedig sorolhatná napestig a különböző pálfordulásokat, azokat a kanyarokat, amelyeket Orbán és vele a Fidesz 1989 óta megtett. Többek között azokra az időkre is utalhatott volna, amikor a Fidesz elnökeként nagy barátságot mutatott az antiszemita jegyeket mutató Jobbik irányába, annak kiemelésével, mintha most is ezt a magatartást, stílust, nézetrendszert várná el ettől a párttól. Jakab mindezt nem mondhatja el, nem ilyen az országgyűlés szabályzata, de mi azért nem árt, ha tudjuk. Nem árt, ha tudjuk: Orbán mások múltjára igyekszik pontosan emlékezni és emlékeztetni, ő maga viszont a saját tegnapját is elfelejti. Ami nem olyan nagy baj, az talán inkább, hogy rosszul viseli, ha mások viszont emlékeztetik rá.

Pedig ezt kellene tenni, folyamatosan.