Nem várják meg a korlátozások feloldását, kinyit egy nagykanizsai söröző

Föld S. Péter 2021. január 22. 14:38 2021. jan. 22. 14:38

Eddig mintegy tízezer lájk, hétezernél több megosztás és 1100 hozzászólás a számszerű „mérlege” annak a nemrégiben a Facebookra felkerült posztnak, amelyben a nagykanizsai Resti presszó és söröző bérlője bejelentette: nem várnak tovább, február elsején az eredeti működési feltételekkel kinyitnak. Eddig minden rendelkezést betartottak, vagyis, segítették a kormány munkáját, ám úgy látják, hogy cserébe nem kaptak semmit: őket és a többi vendéglátóhelyet az út szélén hagyták.

Mint Borda Balázs, a Resti presszó és söröző bérlője a Facebookon írja, tudják, hogy amit tesznek, szabálytalan, de nem az a céljuk, hogy a szabályokat áthágják. Egy céljuk van, hogy szeretnének dolgozni, vendégeket fogadni. Ha ezt a kormány nem támogatja, akkor nincs más megoldás, mert élni kell, az alkalmazottaknak pedig munkát és fizetést kell adni.

„Kedves Vendégeink!

2021. február 1.-től megnyitjuk vendéglátóegységünket teljes nyitvatartási idővel és helyben fogyasztással!

Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről (az út szélén lettünk hagyva) az ígéretek ellenére, gondolok itt a vállalkozásunk és bér-támogatásra (amit nyújtanak az vicc!!) így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovàbb tàmogatni a kormány munkáját, főleg azok után, hogy az semmiféle eredményre nem vezet!

Úgy látjuk, abban bíznak, hogy a vakcina fogja megoldani a víruskérdést, hogy beoltatja magát mindenki és aztán megszűnnek a korlátozások!

Mi ezt nem kívánjuk megvárni!

Amíg egy multiban tolonganak az emberek és az nem probléma, akkor, ha mi kinyitunk az se legyen az!

A február 1.-i nyitásunkkal IS szeretnénk kifejezni a Covid miatt kialakult intézkedések egyet nem értését és nem buzdítva, hanem támogatva a normális élet újból való elindítását!

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy az üzletben maszk használata nem kötelező, az asztalok elhelyezése alapból 1,5 m túl vannak!

Kellemes időtöltést kívánunk!

Február 1.-től szeretettel várjuk a rend őreit és a NAV dolgozóit, mivel úgy gondoljuk, hogy a döntésünket nem fogják támogatni, de ha erre van kapacitásuk és idejük, akkor a munkájuk elvégzése mellé egy jó kávéra mindig a vendégeink!

A NORMÁLIS ÉLET REMÉNYÉBÉN, sok erőt kíván a Resti vezetősége és dolgozói!”


Megkerestük Borda Balázst, aki a fentiekhez annyit kívánt hozzáfűzni, hogy ők nem felbujtásként, nem politikai, hanem megélhetési kérdésként állnak az ügyhöz. Örülnek, hogy sokan támogatják a kezdeményezésüket, és bár remélik, hogy más vendéglátóipari egységek is csatlakoznak hozzájuk, jelenleg korai erről beszélni. Mint mondta, nem szeretné, ha – amint sokan jelezték – a február elsejei nyitáskor több ezren vándorolnának miattuk Nagykanizsára, hogy igénybe vegyék a Resti szolgáltatásait. Ennyi emberrel nem is tudnának egyszerre mit kezdeni, de nem is akarnak. Az ő céljuk, hogy győzzön az igazság, vagyis, hogy az emberek kapják vissza a normális életüket, és a vendéglátósokat is hagyják dolgozni, nem utolsósorban pedig, megélni.

Ha egy multiban a több száz vásárló nem jelent veszélyt a vírus terjedésére, akkor az se jelentsen, ha egy adott időben a vendéglátóhelyeken 10-20-30 ember jelen van.

Rákérdeztünk, nem tart-e attól, hogy még mielőtt kinyitnának, megtalálják őket a hatóságok. Borda Balázs szerint idáig nem érkezett jelzés a hivatalosságoktól, hiszen a mai nap is működnek – a szabályok betartása mellett. Mint mondta, utánanézett, a vendégeiket nem fenyegeti a bírságolás veszélye, mert ők csak abban az esetben követnek el szabálysértést, ha ő, mint a vendéglátóipari egység vezetője, felszólítaná őket a távozásra, és ennek nem tennének eleget.

Egyelőre ez a helyzet a nagykanizsai Restivel. Borda Balázs még elmondta, hogy vasárnap este szerepelnek egy televíziós műsorban (kedves Sváby András, ez itt a reklám helye! – a szerk.), utána nem kizárt, hogy más irányt vesz ez a történet. Ami most a legfontosabb, hogy a február elsejére tervezett nyitással egy áldatlan helyzetre szeretnék felhívni a figyelmet. Arra, hogy a kormány gyakorlatilag semmilyen segítséget nem nyújtott a túléléshez azoknak a vendéglátósoknak, akik erre a leginkább rászorultak.