Németh Szilárd: a honvédség képes és kész megvédeni az emberek biztonságát

HírKlikk 2020. október 28. 15:15 2020. okt. 28. 15:15

A Magyar Honvédség teljes képességével a magyar emberek szolgálatában áll, és akár békeidőben, akár vírus okozta veszélyhelyzetben vagy más egyéb konfliktus esetén mindig képes és kész arra, hogy a magyar emberek biztonságát, szabadságát és az ország függetlenségét óvja – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán a soroksári Török Flóris Általános Iskola udvarán, ahol katonák fertőtlenítik az oktatási intézményt.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a honvédség egyedülálló biológiai mentesítő tudásával áll a magyar emberek rendelkezésére. Az első hullámban is 2,5 millió négyzetmétert fertőtlenítettek több mint ezer idősotthonban, a munkában pedig több mint 900 magyar honvéd vett részt, közöttük 300 önkéntes területi tartalékos.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára ugyancsak a helyszínen azt mondta: arra kérték az intézményeket, hogy az őszi szünetben, a tíz napos leállás idején végezzenek nagytakarítást. Emellett 59 olyan oktatási intézményt választottak ki, ahol a tanév első két hónapjában a preventív intézkedések ellenére, többször visszatért a fertőződés, és szükség volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend elrendelésére.

Ezeknél az intézményeknél a honvédség segítségét kérték, hogy speciális mentesítést végezzenek el – közölte.

Maruzsa Zoltán elmondta: két hónap eltelt a tanévből és minden pedagógus és tanuló a jól megérdemelt őszi szünetet tölti otthon, egyúttal köszönetét fejezte ki nekik azért a megfeszített munkáért és odafigyelésért, amelyek a járványügyi védekezés céljait is szolgálták.

Németh Szilárd emlékeztetett: a járvány első szakaszában az volt a jellemző, hogy elsősorban az idősotthonokban terjedt a fertőzés, főként olyanokban, mint például „a Karácsony Gergely főpolgármester által felügyelt Pesti úti idősek otthonában", ahol a fenntartók „elügyetlenkedték" a védekezést.

Ezekben az intézményekben a honvédség fertőtlenített – mondta Németh Szilárd, külön kiemelve az önkéntes tartalékosok munkáját.

Az államtitkár nagyszerűnek nevezte, hogy míg 2010-ben mindössze 17 önkéntes honvéd volt, ma már 9000 van, ők a koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzetben segítséget tudnak nyújtani.

Az önkéntesekről szólva, elmondta: esetükben szükség volt külön kiképzésre is, mert az alapkiképzés során, ezt a „vegyvédelmi képességet" nem teljeskörűen sajátítják el.

Beszámolt arról is, hogy 76 ezer liter vírusölő fertőtlenítőszert, 37 ezer liter hypót használtak a katonák 88 ezer munkaórában, és 300 technikai eszközt is igénybe vettek.

Óriási feladat volt ez – mondta, hozzátéve, a honvédek nemcsak a fertőtlenítésben, hanem a határvédelemben, a kórházparancsnoki feladatokban, a létfontosságú állami vállalatok, valamint a kritikus infrastruktúra működtetésében is részt vettek. Úgy fogalmazott: „ennek is volt köszönhető, hogy Magyarország az első félidőt megnyerte."

Felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák nemcsak az esküjükhöz méltóan végezték munkájukat, hanem együttműködésre készen, összefogva, és ezzel az embereknek is példát mutattak.

Ha fegyelmezetten betartjuk a szabályokat a maszkhasználattól kezdve, a távolságtartáson át, a kézmosásig, akkor az ország működőképes tud maradni – mondta.

Az iskolai fertőtlenítéssel kapcsolatban megjegyezte: egy ország attól marad működőképes, ha az emberek eljárnak dolgozni, ha működik a közlekedés, ha fennáll az iskolák megszokott tanítási rendje.

A soroksári iskoláról szólva, azt mondta: a helyszínen a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj két raja vesz részt a fertőtlenítésben 12 honvéddel, a többi helyszíneken debreceni, szolnoki, kaposvári, pápai, tatai honvédek is részt vesznek ebben a munkában, a légierő katonáitól a lövészekig bezárólag – akik ugyancsak speciális képzést kaptak.

A soroksári iskolánál az áramtalanítást követően, fertőtlenítést végeznek, majd ózongenerátoros fertőtlenítést is alkalmaznak.

A közmédiának nyilatkozva, Németh Szilárd elmondta: a nap folyamán az 59 intézményből 36 fertőtlenítésével végeznek a tervek szerint, november 1-jéig pedig a továbbiakkal is.

Ugyancsak a közmédiának nyilatkozva, Maruzsa Zoltán arról beszélt: az intézmények öt-hat százalékánál nagyobb arányban nem volt szükség tantermen kívüli oktatás vagy rendkívüli szünet elrendelésére, ami optimizmusra ad okot.

Hozzátette: bár a tantermekben nem kötelező a maszk használata, de tapasztalataik szerint, egyre nagyobb arányban viselik az órákon is a diákok, valamint a pedagógusok azt.

További preventív intézkedések közé sorolta a délutáni foglalkozások korlátozását, az iskolán belüli kontaktusok számának csökkentését, majd októbertől a testhőmérséklet-mérést. Rámutatott arra is, hogy a kedden elfogadott törvénymódosítással tovább fog gyorsulni az adatkapcsolatok kiépítése az egészségügy és a tanügyi nyilvántartások között, így a valós megfertőződésekről gyorsabban kapnak információkat és tudnak dönteni az érintett intézményekről.

Értékelése szerint, az elmúlt két hónapban az történt, amire számítottak, hogy folyamatosak lesznek a megjelenő fertőződések, folyamatosan kell intézkedéseket hozniuk egy-egy intézményben, de ez a teljes intézményhálózatot nem érintette egyszerre. 

Bese Ferenc, a XXIII. kerület független polgármestere köszönetét fejezte ki a fertőtlenítésért. Értékelése szerint, ez biztonságot nyújt a soroksári iskolába járó tanulóknak, pedagógusoknak.

Hozzátette: az önkormányzat a saját intézményeit is fertőtleníti, a tagóvodákat is, de az iskolában zajló fertőtlenítés óriási segítség, mert az önkormányzat a honvédség által alkalmazott berendezésekkel nem rendelkezik.

Forrás: MTI