Németország már készül egy orosz támadásra

Nagy Mariann 2024. július 21. 07:25 2024. júl. 21. 07:25

Amennyiben az oroszok megtámadják a NATO valamelyik kelet-európai államát, a lehető leggyorsabban kell katonák százezreit és fegyverzetüket a szövetség keleti határára szállítani. A Bundeswehr, a német hadsereg ezt már most tervezi, és ősztől gyakorolja is. A szigorúan titkos haditervről kiszivárgott részletek riasztó távlatokat tárnak fel.

A NATO azzal számol, hogy az orosz hadsereg 5-9 éven belül érheti el azt az erőt, amellyel a Nyugat megtámadására tud vállalkozni. A mintegy 150 katonai és polgári szakértő bevonásával egy éve készülő „OPDEU”, az operációs terv, azzal számol, hogy ilyen esetben összesen mintegy 800 000 katonát kellene Németországból, illetve azon át keletre szállítani, velük mintegy 200 000 járművet, nehézfegyvereket, páncélosokat. Az egységek a különböző tagállamokból érkeznének, köztük a tengeri úton viszonylag gyorsan átdobható skandináv egységek.

A tervezéseknél, amelyek üléseit titkos, a lehallgatás ellen védett helyszíneken tartják, a figyelem a közlekedési utakra irányul, különös tekintettel az országot behálózó autópályák hídjaira: azok felrobbantása orosz rakétatámadásokkal, vagy merényletekkel megbénítaná a csapatok és a hadianyag átcsoportosítását. Az elgondolások szerint a nyugati határtól nem távoli Oberhausenből indulnának az egységek az 5. számú autópályán Berlinig, onnan a lengyel határra. Páratlan logisztikai feladatról van szó, hiszen az óriási méretű felvonulást útközben meg kell védeni, egyúttal biztosítani ellátásukat, beleértve az egészségügyit, elszállásolásukat, szükség van üzemanyag-raktárakra, gigászi parkolóhelyekre, vízre és még sok mindenre.

A szövetségi kormánynak, a tartományi kormányoknak és a hadseregnek részletterveket kell kidolgozniuk, hogy mely hidakat, pihenőhelyeket kell elsősorban megvédeni. Biztosítani kell a lehetőséget, hogy a konvojok minden 300-500 km-es szakasz után meg tudjanak állni és fontosak a kitérő útvonalak, amelyekre adott esetben szükség lehet. Tavasszal a Bundeswehr már kipróbált egy „konvoj-támogatási központot”. Azt közvetlenül az 5. számú autópálya mellett építették fel, ahol a csapatok vonulnának. Ebben a gyakorlatban a németek mellett az országban állomásozó amerikai egységek is részt vettek. 

A tervezők abból indulnak ki, hogy a sikerhez nélkülözhetetlen az egész ország, a társadalom együttműködése. „A helyzet megváltozott. Azelőtt abból indultunk ki, hogy vagy béke van, vagy háború. Most viszont a két helyzet között vagyunk, hibrid támadásokkal kell számolnunk, és döntenünk kell, hogyan reagálunk" – mondta a Spiegelnek André Boemann tábornok, az OPDEU projekt irányítója. A Bundeswehrnek nélkülözhetetlenül szüksége lesz civil támogatásra. 

Az előkészületekbe országszerte bevonják a rendőrséget, a titkosszolgálatokat, az Alkotmányvédelmi Hivatalt, tűzoltókat és katasztrófa-elhárítókat, más (köztük műszaki) segélyszolgálatokat, a Vöröskeresztet és természetesen a szövetségi és tartományi közigazgatás illetékeseit. A cél az, hogy az elrettentéshez szükséges intézkedéseket már most, békeidőben megteremtsék, ehhez pedig különösen fontosak a helyi hatóságok ismeretei és véleményük.

Gondoskodni kell arról, hogy adott esetben megfelelő számú civil jármű is álljon rendelkezésre, vezetőkkel együtt, meg kell határozni a vasút szerepét, össze kell hangolni a mentőszolgálatok munkáját. Egyébként a kórházak orvosait és ápolóit, a mentőszemélyzetet meg kell ismertetni a harctéri sebesülések ellátásával, hiszen ilyenekkel eddig alig találkoztak gyakorlatukban. Fontos szerepet játszhatnak a területvédelmi egységek, amelyek iránt mind a fiataloknál, mind az idősebbeknél is növekszik az érdeklődés. Nagyobb mértékben kell ezen a téren bevetni a technikát: drónokat, érzékelőket, robotokat, a mesterséges intelligenciát. Ehhez megfelelő szakemberek is kellenek, akik át tudják venni a hadsereg feladatait, ha annak egységei keletre vonulnak. 

Ahhoz, hogy a Bundeswehr megfelelhessen ennek a feladatnak, törvényhozási intézkedésekre is szükség van. Boedemann felhívta a németek figyelmét, hogy mindenkinek érzékenyebben kell ügyelni kényes adatokra. Felidézte, hogy sajátos módon, az interneten még mindig ott van a NATO üzemanyag-ellátási vezetékének minden töltőállomása... Ez megengedhetetlen, hiszen nemrég építési munkáknál véletlenül bukkantak a NATO-vezeték egyik állomásánál lerakott robbanóanyagra. Mint kiderült, nem Németországból származott, ismeretlenek helyezték el ott másfél évvel ezelőtt. Ennek tükrében valószínűleg másutt is vannak ilyen robbanóanyag-lerakatok, és vannak emberek, „alvó ügynökök”, akiket már felkészítettek arra, hogy adott esetben merényletekkel akadályozzák a NATO-csapatok felvonulását. Észlelnek drónmozgásokat a Bundeswehr számítóközpontjai felett és figyelemre méltó az orosz hajó, amely 300 napon át mozgott a Keleti-tengeren egy olyan útvonalon, amelyet normális körülmények között 10 nap alatt meg lehet tenni. Mint kiderült, a hajó pontosan azon területek felett hajózott, ahol tenger alatti olaj- és hírközlési vezetékek húzódnak. 

A titokban folyó előkészületek után ősszel tervezik a tervek kipróbálását. Az OPDEU végleges kidolgozásához természetesen szükségük van a NATO-partnerek részletes terveire arról, hogyan tervezik orosz támadás esetén csapataik bevetését, átcsoportosítását   

„Nem akarjuk az embereket nyugtalanítani, de fel kívánjuk hívni a figyelmüket, hogy veszélyhelyzet, fenyegetés van, ezért is dolgoztuk ki ezt a tervet. Az viszont csak akkor bizonyulhat jónak, ha gyakoroljuk is, ha működik és valóban elrettentő hatásúnak bizonyul. „Ezért gyakorlatok lesznek, annak minden kihatásával a társadalomra: repülő-késésekkel, blokkolt autópályákkal, zajártalommal és balesetekkel”, mondta Boedemann azzal kapcsolatban, hogy az országnak mind a 16 tartománya bekapcsolódott az előkészületekbe, és a kormánytól jelezték: a szükséges intézkedéseket nem vonják kétségbe, még ha azok sok pénzbe is kerülnek.

Ez nem látszik egyelőre éppen biztosnak. A hárompárti koalíció szociáldemokrata védelmi minisztere, Boris Pistorius azt kérte, hogy a tárca idei, 52 milliárd eurós költségvetését emeljék meg jövőre 6.7 milliárddal. Végül csak 1.25 milliárdos többletet kapott azzal, hogy majd 2028-ra 80 milliárddal nő a katonai büdzsé. Ez a súlyos költségvetési hiány közepette merész kijelentés.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom