Nemzeti keringési program indul

HírKlikk 2019. március 23. 12:16 2019. márc. 23. 12:16

Részletes Nemzeti keringési program javaslatot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére. A javuló tendencia ellenére ugyanis Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek amputációt - hazánkban a legtöbbet Európa-szerte. A terv, hogy másfél évtizeden belül legfeljebb feleennyi embernél legyen szükség erre a drasztikus beavatkozásra - írta a Magyar Nemzet.

Az egészségügyi kormányzat kiemelt célkitűzésének tekinti a keringési, azon belül a perifériás érbetegségek megelőzését. A diabétesz mellett ugyanis döntően az érszűkület az, amely miatt ma a legtöbb alsó végtagi amputá­ciót végzik.

Bár összességében egyre kevesebb az ilyen beavatkozás – a combcsont magasságában végzett operá­ciók száma a 2013-as 3366-ról 2018-ra 2925-re csökkent –, évente még mindig öt-hatezer embernél végeznek amputációt, ami lakosságarányosan a legtöbb Európában.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma 2030-ra felére csökkentené ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ezért a célért már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával.

Ez többek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében 30 százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, 10 százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja a lapnak kiemelte: fontos, hogy a rizikócsoportoknál – például a 65 éven felülieknél, akik között minden ötödik embernek érszűkülete van, csak még nem okoz tüneteket – a családorvosok elvégezzék az érszűkület kiszűréséhez szükséges alapvizsgálatot, és tudják a megfelelő szakorvoshoz irányítani a betegeket. Felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára is.

Forrás: Magyar Nemzet