Nézőpont, Századvég: sarokba állnak, vagy mennek a levesbe?

Föld S. Péter 2019. október 14. 13:44 2019. okt. 14. 13:44

Valaki a közvélemény-kutatók közül a sarokba fog állni október 13-a után. Tíz nappal ezelőtt mondta ezt Tarlós István, aki vasárnap estig Budapest főpolgármestere volt. A volt városvezető annak kapcsán nyilatkozta ezt, hogy a Medián közzétette legfrissebb mérésének eredményét. Eszerint a két főpolgármester-jelölt – Tarlós István és Karácsony Gergely – fej-fej mellett állt a versenyben. A kormányhoz közeli Nézőpontnál és a Századvégnél még ekkor is a Tarlós jelentős fölényét mérték.

Gyakorlatilag egyetlen közvélemény-kutató intézet sem találta el a vasárnapi választás végeredményét. Különösen a két kormányhoz közeli intézet tévedett nagyot, a többiek valamivel közelebb jártak az ismert eredményhez. Minden választás előtt és után felvetődik a közvélemény-kutatók szerepe és megbízhatósága, valamint az, hogy a közzétett méréseik mennyire befolyásolják a választások kimenetelét. Korábban a „legszavahihetőbbnek” a Medián bizonyult, az ő nevükhöz fűződik a legjobb találati pontosság, ám most ők sem „merték” Karácsony győzelmét mérni, igaz nem is zárták ki, hogy az ellenzék jelöltje lesz Budapest új vezetője. A többi, független intézet Tarlós minimális előnyét mérte, igaz, hozzátették, hogy a méréseik hibahatáron belül vannak, vagyis, a kis előny akár kis hátrány is lehet.

A Nézőpont és a Századvég, bár a Borkai-botrány kirobbanása után visszavett Tarlós győzelmének propagálásából, továbbra is a volt főpolgármester jelentős előnyét jelezték. Hogy ennek mi az oka, azt majd bizonyára megindokolják – nincs olyan közvélemény-kutató intézet, amelyik ne tudná megmagyarázni, hogy miért tévedett. S miután feltétezzük, hogy a két említett kormányhoz közeli cégnél is szakemberek dolgoznak, azt kell gondolnunk, hogy nem a hozzáértéssel, vagy – fideszes szóhasználattal –az alkalmassággal van probléma. Ezek az emberek, akik végig Tarlós győzelmével kecsegtették a Fidesz táborát, szakmai hitelességüket dobták oda a politikai lojalitás oltárán.

Hogy tényleg sarokba állítják-e őket, az innen nem lehet megítélni. Hamarosan talán ebben is okosabbak leszünk, és azt is tudni fogjuk, hogy azok, akik folyamatosan győzelmi jelentésekkel kürtölték tele – és tévesztették meg - a nyilvánosságot, mennek-e a levesbe.