Nincs mese, elmarad több mise

HírKlikk 2021. március 6. 08:30 2021. márc. 6. 08:30

Szünetelnek a nyilvános istentiszteletek március 8-tól, hétfőtől, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egész területén – idézte Erdő Péter bíboros, prímás, érsek pénteki rendelkezését a Magyar Kurír.

A híveknek az internetet, tévét és rádiót ajánlják, a temetéseket röviden, kis létszámmal megtartják – írja a katolikus portál cikkét szemléző Népszava.

Erdő Péter kiemelte, hogy a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei, különösen is fontosak, ezért azokat nem zárják be. Azonban ezek a rendelkezések „az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve, a koronavírus-járvány magyarországi harmadik hulláma miatt meghirdetett veszélyhelyzetben”, visszavonásig érvényesek. Éppen ezért a bíboros a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést jelen rendelkezéssel minden hívőnek visszavonásig megadta. A híveket pedig  arra bátorítja, hogy otthonról az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be „a szent cselekményekbe”.

A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később intézkednek. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított hírportál által közölt dokumentum szerint a tilalom csak a temetésekre nem vonatkozik, amelyeket egyszerű formában, röviden, legfeljebb 50 résztvevővel lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

Forrás: Népszava/Hírklikk