Nyomozás indulhat a DK jelöltje ellen

HírKlikk 2021. szeptember 28. 11:37 2021. szept. 28. 11:37

A lap szerint, noha az Országos Előválasztási Bizottság tegnap – a DK és a Jobbik összefogásának köszönhetően, az LMP és a Momentum tartózkodása mellett – elutasította a Fejér megyei 1. (székesfehérvári) választókerületében induló Ráczné Földi Judit ellen benyújtott etikai indítványt, még azért nem kerülhet pont a Válasz Online által feltárt ügy végére.

A lap szerint a Gyurcsány-párt elnökségi tagja a bizottságnak írt levelében elismerte, hogy bő 11 évig egy offshore vállalkozás képviselőjeként működött, ám a tulajdonosi mivoltáról készült, általa aláírt dokumentumot ma már „hibásnak” mondja. Ráczné lényegében strómanként írja körül magát, és azt állítja, van egy nála is ténylegesebb tulajdonosa az offshore vállalkozásnak – de nem árulja el, kicsoda. A témában akár hivatalos nyomozás is indulhat – legalábbis a költségvetési csalás miatti feljelentés már megszületett – írja a Válasz Online.

A lap emlékeztet: a DK fehérvári jelöltje, a párt elnökségének tagja 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelyben úgy nyilatkozik, nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában. Noha – mint a Válasz Online kiderítette – épp ugyanezen a napon egy Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett társaság (Minos King Global Business LLC.) képviseletében járt el, sőt, idén nyáron még az amerikai cég tulajdonosaként tüntette fel magát a magyar cégbíróságon iktatott hivatalos dokumentumok szerint.

A cégbírósági nyilvántartásban szereplő tények ellenére, Ráczné azt találta mondani néhány napja a Telexnek, semmi köze a megnevezett vállalkozáshoz, semmilyen pozíciót nem visel, és a lapnak nyilatkozva abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről az amerikai társaságról. 

A cikk nyomán – az MSZP–Párbeszéd kezdeményezésre – tegnap etikai eljárást folytatott az Országos Előválasztási Bizottság Ráczné Földi Judit ellen. Aki a bizottságnak írt levelében elismerte, hogy 2010. március 11. napjától bő 11 éven át ő volt a Minos King Global Business LLC. igazgatója, az viszont szerinte csak technikai hiba, nyilvánvaló elírás lehet, hogy a cégnek ő lett volna a tulajdonosa is. És mellékelt egy szeptember 27-én kelt letéti igazolást, amelyben dr. Vágner Elza ügyvéd igazolja, hogy irodájában „a mai napon letétbe helyezésre került” azon okirat, melyben dr. Szabó László közjegyző általa „hitelesített aláírással ellátott nyilatkozatba foglalta a Minos King Global Business LLC. tényleges tulajdonosának személyét”.

Mindebből első olvasatra az látszik, hogy nem közjegyzői tanúsítványról van szó, hiszen a közjegyző nem az okirat tartalmi valóságát, hanem mindössze az aláíró személyét és dátumát igazolta. A lap szerint Ráczné lényegében strómanként írja körül magát, és azt állítja, van egy nála is ténylegesebb tulajdonosa az offshore vállalkozásnak – de nem árulja el, kicsoda.

A DK-s jelölt, aki tehát néhány napja még „abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről az amerikai társaságról”, most levelekkel, közjegyzői okiratokkal és ügyvédi letéti igazolásokkal ismeri el, hogy 2010-től ő igazgatta az offshore céget, amelyről nyáron saját maga nyilatkozta a hazai cégbíróságnak, hogy az övé.

Ilyen körülmények között szavazott tegnap az Országos Előválasztási Bizottságban nemmel az MSZP–Párbeszéd etikai indítványára a DK és a Jobbik delegáltja, illetve tartózkodott a momentumos és az LMP-s küldött – vagyis ezek a pártok tartották versenyben „kétharmaddal” Ráczné Földi Juditot.

A Válasz Online információi szerint az ország leghíresebb feljelentője, Tényi István időközben a Székesfehérvári Járási Ügyészséghez fordult költségvetési csalás gyanúja miatt Ráczné és társai offshore-ozása miatt.

Forrás: valaszonline.hu