Oltalom Rádiót indít Iványi Gábor közössége

Harkai Péter 2022. május 17. 15:10 2022. máj. 17. 15:10

Közösségi, közösségépítő rádiót tervez az Oltalom Karitatív Egyesület. Idővel azt szeretnék, hogy minden nagyobb településen kialakulhasson egy-egy Oltalom-sziget, olyan helyi kisközösségek, amik megteremtik annak a lehetőségét, hogy az emberek szóba álljanak egymással. A cél az lenne, hogy rájöjjenek, a saját életük gazdái. A részletekről Iványi Gábort, a közösség vezető lelkészét kérdeztük.

– Miről szól az Oltalom Rádió?

– Már évek óta működik egy kis stúdiónk a Dankó utcában, amit Moldova Ágnes vezetett egészen a közelmúltig. Ezzel a kis műhelyünkkel készítettünk például egy hosszú sorozatot Földalatti egyház címen, miután az elmúlt 12 évben a Fidesz elvette az egyházi státuszunkat. Folyamatosan voltak szociális ügyeink, iskoláink és foglalkoztatott bennünket, hogy a mindennapi szociális és környezettani tevékenységünket miként kommunikáljuk a társadalom azon része felé is, amely nem jut be a templomainkba, iskolapadjainkba. Mindenképpen szerettünk volna beszélni a szegény emberek bánatáról, amint tette ezt Móra, Móricz, Mikszáth.

– Szociografikus lenyomatot hagynának a jelen korunkról?

– A szándék ilyesmi és azokról akarunk szólni, akik mernek utánamenni a gyöngék bántalmazásának és erről mernek hírt is adni. Eddig 80-100 körüli anyagunk készült el, ami már egyfajta archívum, hírbázis. Ezek csak részben voltak hanganyagok, miután Moldova Ágnes – dokumentumfilmes lévén – mozgóanyagokat is készített. A témák között szerepelt a börtönlét, a gyógyíthatatlan betegek, minden olyan területet meglátogatott, ami a szociális munkához, a szerintem modern kori lelkipásztori tevékenységhez tartozik. Én ugyanis azt gondolom, hogy a lelkipásztor egyre kevésbé áll fenn a szószéken és hirdeti az igét. Inkább együtt él az emberekkel, amint a munkáspapság már a hatvanas években próbálta megtalálni a helyét a társadalomban. Így gondoltuk el, hogy egy olyan rádiót indítanánk el, ami mindarról szólna, amit mi csinálunk, ami bennünket érdekel, amivel kapcsolatban üzenni akarunk a világnak.

– Kik készítik elő a kísérleti adásokat?

– Van egy kis stábunk, amihez Molnár Áron adta az arcát. A csapat egyik motorja nagyon kedves barátunk és önkéntesünk, Herényi Károly, aki kommunikációs szakon tanít és az MDF szóvivője volt hajdan. A szerkesztési, technikai teendőket Pereszlényi Zoltán fogja össze, ő több hasonló stábbal dolgozott már, főként zenei vonalon, amivel mi is élni fogunk. Mindez bár elérhető már az interneten a www.oltalomradio.hu címen, de még nem az élő, tervezett adással. Persze előfordulnak akaratlan segítők, de igyekszünk megfelelőket választani, hogy a hatalom ne támadhasson ránk emiatt is. 

– Tervezik-e az együttműködést más médiumokkal, esetleg vendégidőt, közös műsorokat, társszerkesztést?

– Nagyon szívesen együttműködünk bárkivel, aki az életnek abban a sávjában mozog, mint ahol mi is. Mint például a már említett Klubrádió vagy hasonló szemléletű újságok, médiumok. Nagyon sokat sajnos nem tudunk összeszámolni. Ehhez kapcsolódóan régi álmunk, hogy felépítünk egy médiaoktatást is, ami már elkezdődött, többek között az oknyomozó újságírás terén. Természetesen nem egy akarunk lenni az ezt tanító, unatkozó gazdag leányok és fiúk számára kitalált iskolák közül. Sokkal inkább a tarisznyás és szandálos barátainkat küldenénk szét azokra a területekre, amerre mi mozgunk. Szeretnénk hírt adni, hogy mi van az alagsori Magyarországgal.

– 24 órás adásidőben sugároznának?

– Igen, de ennek egy része természetesen zene lesz. A tervek szerint már most, májusban beindulna az előkészített adásmenet, minden kellő engedélyünk megvan az induláshoz, reméljük, hogy a technika nem gördít akadályt elénk. Addig semmiképpen nem lépünk ki élesben az éterbe, amíg nincs előttünk legalább kéthavi terv, adásmenet. 

– Terveznek-e együttműködést a józsefvárosi önkormányzattal?

– Jó a kapcsolatunk a Pikó András polgármester úr vezette önkormányzattal, de több ellenzéki vezetés alatt álló önkormányzatot is megkerestünk a működésünk hátterét biztosító technikai lehetőségek segítségéhez. Mindenki önkéntesként dolgozik, kivéve a technikusokat, akiket némi juttatással kell segíteni a szakmunkájukban. A tervek szerint egy kölcsönös együttműködés keretében kapnának megszólalási lehetőséget az adott önkormányzatok is a tevékenységük bemutatásával. Bárki szót kaphat a rádióban, a kormányt kivéve. Róluk csak beszélünk, de nem szeretnénk, ha ide is befurakodnának és mérgező petéiket ide is betolnák. Mivel itt, a kerületben is egy kiváló rádiós ember a polgármester, tehát van remény a nyitottságra, minden jel szerint zöldágra tudunk vergődni.