Oltás előtt, oltás helyett

Dr. Dávid Ferenc       2021. január 11. 07:11 2021. jan. 11. 07:11

Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra. A kormány célja, hogy Magyarországon is mielőbb megkezdődhessen a tömeges oltás. Ennek érdekében már lekötött 17,5 millió adag oltóanyagot különböző külföldi gyártóknál. A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd. A tömeges oltások akkor kezdődhetnek, ha már rendelkezésre áll a hatóságok által is engedélyezett vakcina. Engedje meg, hogy röviden tájékoztassuk az engedélyezési eljárásról. A vakcinák engedélyezésére ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint bármely más emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítményre. A hatóságok nemzetközi protokoll alapján járnak el. Az oltóanyagok engedélyezését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végzi. Az engedélyezés során a gyógyszerészeti hatóság a vakcina megfelelőségét, hatásosságát, biztonságát, minőségét és gyártási helyét is vizsgálja. A következő hetekben folyamatosan tájékoztatjuk Önt a vakcinával kapcsolatos legfontosabb fejleményekről. Addig is köszönjük, hogy betartja a járványügyi szabályokat, ezzel is segítve a járvány megfékezését és erősítve a járvány elleni összefogást. Vigyázzunk egymásra! Üdvözlettel: Kormányzati Tájékoztatási Központ

Miután regisztráltam a vakciainfo.gov.hu oldalon, 2020. december 18-án elektronikus postafordultával a fenti formalevelet kaptam. Udvarias, kedves iromány, de ami a legfontosabb, hogy 1.) közli becses személyem leltárba vételét, 2.) tájékoztat, hogy hány adag oltóanyag került lekötésre 3.) jelzi, hogy az oltások terv szerint fognak történni. Azt is megígérik az e-mail-t küldők, hogy a „következő hetekben folyamatosan” informálnak a legfontosabb történésekről.

Négy hét telt el az elektronikus visszaigazolás óta, de semmilyen újabb adatról, tényről és tudnivalóról nem értesítettek. Szenvedélyes hírfalóként persze próbálok alaposan tájékozódni a sajtókiadványokból, de úgy gondolom, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményei lehetnek csak hitelesek. Többek között ezért is regisztráltam viszonylag gyorsan, hiszen 65 év felettiként erősen érdekelt vagyok az „oltakozásban”. Sejtelmem sincs, hogy mikor kerülök sorra, nem tudom, hogy lesz-e választási lehetőségem a vakcinák között, és „természetesen” a kijelölt helyszínt sem ismerhetem.

Eközben dr. Kelemen Erzsébet, a fővárosi és megyei tiszti főorvos helyettese kérdésre válaszolva hivatalos levélben közölte: „aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.” Rogán Antal főmufti decemberben még azt nyilatkozta, hogy „a koronavírus elleni oltásnál hátrébb kerül a sorban, aki nem regisztrál a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldalon”, később Simicskó KDNP-s korifeus meg azt találta mondani, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”. No, most akkor, mi a figura?

Nem vagyok egy pánikos pasas, de azt baromira nem kedvelem, ha válsághelyzetben a politikai nagymenők egészen mást mondanak, mint a szakmabeliek. Semmilyen különleges előnyre nem vágyom (nincsenek olyan betegségeim, amelyek miatt megkülönböztetett figyelmet érdemelnék), de arra joggal tartok igényt, hogy egyértelmű tájékoztatást és eligazítást adjanak számomra az illetékesek. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal irányítása alá tartozik a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Az államtitkárság része a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Rogán miniszter felügyeli az államtitkár és a KTK munkáját. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tehát hallgat, a Rogán-Simicskó tandem viszont össze-vissza beszél, miközben Kásler doki aktív hitéletet él.

Őrizzük meg nyugalmunkat! Előbb-utóbb megtudjuk majd egy péntek reggeli miniszterelnöki igehirdetésből, hogy ki, mikor és hol kapja meg a szurit!  Addig is: vigyázzunk egymásra!