Ön is nevezheti bűnözőnek Mészáros Lőrincet

Föld S. Péter 2021. május 7. 11:09 2021. máj. 7. 11:09

Fekete-Győr András kipróbálta és neki bejött. Legalábbis egyelőre, mert a Budapesti II. és III. Kerületi bíróság első fokon elutasította Mészáros Lőrinc keresetét, aki becsületértésért és rágalmazásért jelentette fel a Momentum elnökét. Azzal indokolták a döntést, hogy bár Fekete-Győrnek a 444-ben megjelent kijelentései elsőre tényállításnak tűnnek, valójában véleményről van szó, amelynek szabadsága alkotmányos jog.

Mészáros Lőrincről és a Fekete-Győr által az interjúban említett többi közszereplőről, így például Orbán Viktorról is le lehet írni tehát, hogy bűnözők. Ami nem azt jelenti, hogy fent nevezettek bűnözők, hanem azt, hogy bárkinek lehet róluk ez a véleménye és ezt a véleményét el is mondhatja, le is írhatja.

A bíróság – értelemszerűen – nem azt vizsgálta, és ezért nem is arról döntött, hogy Orbán, Mészáros és a NER többi prominense bűnöző-e vagy sem, hanem arról, hogy ezt le lehet-e írni róluk. Arra jutottak, hogy igen, mert egyfelől Fekete-Győr nem nevezett meg konkrét ügyletet. Tehát nem nevezettek valamelyik konkrét üzletéről jelentette ki, hogy az bűncselekmény, hanem azt nyilatkozta róluk, hogy bűnözők. Meg még azt is, hogy a kormányváltás után bíróság előtt fognak felelni az általuk elkövetett bűnökért. A bíróságnak ezzel kapcsolatban az volt a véleménye, hogy ez nem fenyegetés, hanem a feljelentett által egy jövőben bekövetkezendő esemény feltételezése.

Vagyis – és ezt már mi tesszük hozzá értelmezésként – Fekete-Győr András jóhiszeműen azt feltételezi, hogy 2022-ben lesz választás Magyarországon, azaz, Orbán Viktor és a Fidesz nem fogja fondorlatos módon megakadályozni, hogy az emberek leváltsák a 11 éve regnáló kormányt. A Monentum elnöke ezek szerint azt is feltételezi, hogy hiába lejt a pálya, hiába a kormányzópárt számára kedvezően átrajzolt választási körzetek, a nyomasztó médiatúlsúly és az anyagi lehetőségek mérhetetlen különbözősége, az ellenzék még ezen a nehezített pályán is képes lesz győzni a Fidesz ellen.

Fekete-Győr ugyanakkor azt is feltételezi, hogy a majdani győztesek – a jelenlegi ellenzék – képes lesz közösen kormányozni, és lesz jogi lehetőség, hogy elszámoltassák azokat, akik bűnös úton szereztek mesés jövedelmeket, tisztességtelenül gazdagodtak a köz kárára.

Első fokon ezt állapította meg a Budapesti II. és III. Kerületi bíróság. És még azt is, hogy bár Mészáros Lőrinc már nem Felcsút polgármestere, minden más magyarnál nagyobb vagyona és gazdasági potenciálja révén mégis közszereplőnek számít. Ebből kifolyólag pedig az átlagembernél – akinek nincs az övéhez mérhető hatalmas vagyona, nem utazik különrepülőgéppel a Maldív-szigetekre és Dubajba, nem ringatózik jachton az Adrián –, jóval többet kell eltűrnie.

Jelenleg tehát itt tartunk, hogy a NER nagyjait lehet bűnözőnek nevezni. Hogy valóban azok-e, azt már a Fekete-Győr által „felcsúti pernek” nevezett jogorvoslat során egy másik bíróság fogja eldönteni.