Orbán, a dobogós álmodozó

HírKlikk 2019. december 3. 11:02 2019. dec. 3. 11:02

Közzétette a Politico az Európa sorsát leginkább meghatározó emberek listáját. A lap három csoportba osztotta azokat, akik szerintük 2020-ban a legnagyobb hatással lesznek a kontinens életére: cselekvőkre, zavarkeltőkre és álmodozókra – idézi az összeállítást a hvg.hu.

Orbán Viktor az álmodozók listáján lett a második helyezett, egyedül Greta Thunberg előzte meg. A lap indoklása szerint az illiberális demokrácia, a keresztény Európa védelme vagy épp a Stop Soros-szlogen mind-mind ugyanazt jelentik: Orbán mestere annak, hogy nagyon egyszerű üzenetekkel tartsa fenn maga körül a figyelmet. Az egyszerű nacionalizmus helyett már úgy mutatja be a politikáját, mint az EU állítólagos nemzetek fölöttiségének ellenpontját. A lap arra is kitért, hogy Orbán jelenlegi politikája és az „eurokratákkal” szembeni fellépése teljesen ellentmond a rendszerváltáskor megfogalmazott üzeneteinek, de ez az ellentmondás közel sem tántorítja el híveit.

A cselekvők listáján az első helyezett Margrethe Vestager lett, aki eddig az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa volt, decembertől viszont a testület digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke. A zavarkeltők között az első Dominic Cummings, Boris Johnson főtanácsadója. Orbán már 2016-ban is felkerült a listára – jegyzi meg a hvg.hu –, 2017-ben viszont már Soros Györgyöt is a kontinens legfontosabb emberei között említették. 2018-ban aztán Simicska Lajost szerepeltették egyetlen magyarként, 2019 meghatározó személyiségei között pedig Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke kapott helyet. 

Forrás: hvg.hu