Orbán a TikTok-on katonatörténetekkel traktálja a fiatalokat

Föld S. Péter 2023. augusztus 24. 14:35 2023. aug. 24. 14:35

Bezuhant Orbán Viktor és a Fidesz népszerűsége a fiataloknál, a szemükben a miniszterelnök már nem az oroszokat harciasan hazazavaró, rendszerváltó lázadó, hanem egy idősödő pocakos bácsi, aki ráadásul még diktatórikus hajlamokkal is rendelkezik. Lépni kellett valamit és a Fidesz agytrösztje nem is tétlenkedett: a facebookos megjelenések után Orbán egy ideje a TikTok-on is nyomul.

Fiatalos hangvételű ilyenkor a miniszterelnök, nem a migrációról, a genderről, vagy éppen az elhibázott brüsszeli szankciókról beszél, nem sorosozik, hanem igyekszik olyannak mutatkozni, mintha ugyanolyan volna, mint a többi magyar ember. A nép egyszerű gyermekének állítja be magát Orbán, még azt sem tagadja, hogy volt már berúgva – nem mostanában persze, hanem fiatalon, amikor még minden bohóság megengedett. A TikTok-on azt is meg lehetett tőle kérdezni, hogy két centet iszik-e, vagy négyet rövid italból, erre úgy válaszolt, hogy két centtel kezdi, majd az idő előrehaladtával jöhetnek a felesek. Egy fiatal lánynak még abból sem lett baja, hogy arról érdeklődött: mikor csiccsentett be utoljára, erre az a válasz érkezett, hogy „az olyan jól sikerült, hogy már magam sem emlékszem rá”. Orbán azt sem titkolta el, hogy ahogy öregszik, annál tovább tart neki a másnaposság. 

Magyarország miniszterelnöke legújabban katonatörténeteivel traktálja  a TikTok közönségét. Merthogy Orbán Viktor volt katona, az egyetem előtt, előfelvételisként hívták be a seregbe. Zalaegerszegen szolgált, elmondása szerint fogdában is volt, ahol kemény volt a priccs, de ez nem baj, „mert ettől válik valaki férfivé”. A miniszterelnök azt sem titkolta remélt TikTok-os rajongói elől, hogy a katonaságnál nemcsak krumplit, hanem minden mást is pucolt. Utóbbiakat nem részletezte, de nem kizárt, hogy a körlet klotyójának megtisztítására utasították a későbbi miniszterelnököt. 

Orbán Viktor július végén jelentette be, hogy a TikTok-ot is használja. „Ember, most jöttem a TikTok-ra!” – Ezzel a kísérőszöveggel indított a platformon Orbán. Melyik a legjobb ország, ahol járt, kérdezték tőle Tusványoson a fiatalok, mire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Erdélyország, ezért is van ott. Megkérdezték tőle azt is, hogy a sört vagy a bort szereti-e jobban, erre úgy válaszolt, hogy előbb sört, aztán bort iszik. (Mindez nagyon helyénvaló, fordítva nem is ajánlott, mert fejfájást, hányingert, egyszóval másnaposságot okoz – a szerk.) 

Más fideszes nagyágyúk is voltak katonák, többnyire, Orbánhoz és másokhoz hasonlóan, egyetem előtt, előfelvételisként sorozták be őket a seregbe. Kövér László például az 1990-ben megjelent „Ellenzéki kerekasztal – Portrévázlatok” című kötetben úgy emlékezett a Kalocsán eltöltött időre, hogy „a bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. … A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok … Az az érzés alakult ki bennem, hogy Kalocsa – ott voltam – egy mini-Auschwitz. Csak mennyiségi különbség van köztük, a logikai elv ugyanaz”.

2016-ban ugyanaz a Kövér László – pontosabban nem ugyanaz, mert azóta szocialistából konzervatívvá képezte magát – már azt mondta, hogy katasztrofális hibának tartja a sorkatonaság eltörlését.

Nem mellesleg, Áder János egykori államfő is volt katona, ő is ült fogdában. Nem is egyszer, hanem kétszer. Elmondása szerint először azért büntették, mert rajparancsnokként nem engedte le a hidegbe a sorkatonákat tornászni, egy másik alkalommal pedig azzal vívta ki a hatalom haragját, mert elaludt az őrségben. (Éjszaka meccset nézett, ezért fáradt volt, és nem tudott ébren maradni.)

Megannyi kedves, vidám történet. Fiatalok, különösen azok, akiket most nem vettek fel az egyetemre, mielőtt még egyszer megpróbáljátok, jelentkezzetek önkéntes katonai szolgálatra! Féléves szolgálat után már 32 plusz pontot lehet kapni! Gondoljátok meg, proletárok!