Orbán a választások miatt akar gyorsan vakcinát

HírKlikk 2021. január 22. 20:10 2021. jan. 22. 20:10

Orbán Viktor azért vág bele az orosz vakcina beadásába, mert a választások közeledtével szeretné felgyorsítani, hogy az ország túljusson a járványon – áll a Bloomberg előfizetőknek szánt írásában, amely emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök előzőleg nyomást fejtett ki az illetékes magyar hatóságra a mielőbbi engedélyezés érdekében, miközben megkerüli az unió illetékeseit.

Az EU rendszeresen bírálja a miniszterelnököt, amiért az szoros viszonyt ápol Putyinnal, valamint a Kínai Kommunista Párttal. Alighanem ő lesz az egyetlen nyugati vezető, aki alternatív beszerzési forrásokhoz folyamodik, miközben az unió lassan halad a szer szétosztásával. 

A politikus a választások miatt is szorult helyzetben van, mert nagyon úgy néz ki, hogy éles versenyt kell vívnia az egyesült ellenzékkel. Azt ígéri, hogy jelentősen emeli az életszínvonalat, ezzel azonban nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a saját kormánya is 6,4 százalékos visszaeséssel számol.

Orbán a nyugati értékek támogatójából olyan vezető lett, aki a liberális demokrácia felszámolása mellett tör lándzsát, erős emberekkel ápol kapcsolatot. Ezzel függ össze, hogy most hajlandó keletről megvenni a vakcinát, miközben gyakran összecsap Brüsszellel, amiért ekkora hatalmat vont össze a saját kezében. Ám a kínai és orosz vakcina kockázatokat hordoz, hiszen mindkét ország késlekedik a vizsgálati eredmények nyilvánosságra hozatalával, és ez kérdéseket vet fel az átláthatóság, a hatékonyság és a biztonság kérdésében – mutatott rá a hírügynökség.