Orbán, a visszaeső bűnös

HírKlikk 2019. április 15. 16:47 2019. ápr. 15. 16:47

„Orbán Viktor féktelen Brüsszel-gyűlölete” - ezzel a címmel közölte a Die Welt tudósítója, Boris Kálnoky írását. A Fidesz EPP-tagságát felfüggesztették, és az intézkedés tulajdonképpeni célja az volt, hogy megfékezze Orbán Brüsszel-ellenes retorikáját a választási harcban. Azóta azonban kiderült, hogy a magyar miniszterelnök csak most indult be igazán. 

A párt valójában felfüggesztett büntetését tölti, de Orbán - nyilván számításból -, visszaesőnek bizonyult. Sokak szerint Orbán most még viszonylag könnyen megúszta a dolgot – ahhoz képest, hogy az EPP-ben a többség úgy ítélte meg, hogy a magyarok túlfeszítették a húrt. 

Magyarországot évek óta bírálatok érik a jogállamiság és a hatalmi ágak megosztásának leépítése miatt, de a Junckert támadó, vitatott plakátkampány kellett ahhoz, hogy a konzervatívok többségének végleg elege legyen. Míg azonban az EPP vezetése a döntést az eddigi leginkább egyértelmű figyelmeztető lövésnek minősítette, a jelek szerint a Fidesz főnökére nem gyakorolt túl nagy hatást. „Egészen bizonyosan nem fogjuk vissza magunkat a kampányban” - idézte Kálnoky a Fidesz egyik magas rangú vezetőjének április elején egy háttérbeszélgetésen tett megnyilatkozását.

Két nappal később Weber leszögezte: amennyiben a Fidesz „az EU ellen” kampányol, repülni fog az EPP-ből. Ez azonban aligha megy ilyen könnyen és gyorsan. A döntés a „bölcsek bizottságának” kinevezésével csak elnapolódott, és nem is egyedül Weber fogja meghozni. A budapesti kedélyeket különösen borzolja Weber azon kijelentése, miszerint inkább letesz a bizottság elnöki tisztségéről, ha ez a magyar szavazatokon múlik. Egyelőre tehát Weber és Orbán úgy kampányol, mintha sosem lettek volna közös pártcsaládban.

Orbán április eleji kampánynyitóját az EPP-ben sokan provokációnak tekinthetik. Kálnoky sok idézetet hozott Orbán beszédéből, és megállapította: „Orbán egy új, liberális birodalom elleni felkelés vezérének mutatta magát, és leszögezte, hogy amennyiben az EPP a választás után koalícióra lép a baloldallal, akkor a Fidesznek el kell hagynia a pártcsaládot.

Orbán tehát megfordította a helyzetet: nem a Fidesznek kell bizonyítania, hanem az EPP-nek” - írta Kálnoky. Úgy látja, formailag a Fidesz tartja magát az EPP követeléseihez, a Junckert és Sorost ábrázoló plakátok mind eltűntek, és újak jelentek meg nemzeti zászlóval a Fidesz narancssárga színében, amelyek Orbán migrációellenes programjának támogatására szólítanak fel.

A kampányaktivisták tetőtől talpig - a sapkától a pólókon át a széldzsekikig - EPP-logóban vannak, de a retorikában szó sincs leszerelésről - írta a szerző, aki további mondatokat  idézett Orbán kampányindító beszédéből. Orbán türelemről beszél, és arról, hogy majd később dönti el, hogy a pártja a folyamatosan liberálisnak és baloldalinak szidalmazott pártcsaládban marad-e, de a kormány Magyar Nemzet című szócsöve már egy lépéssel előrébb tart. Egy kommentárban azt írta a héten: Weber sértéseit követően már nincs lehetőség a kompromisszumra - idézte Kálnoky.

Forrás: Hírklikk