Orbán alatt minden szép és jó

HírKlikk 2019. november 14. 08:43 2019. nov. 14. 08:43

A szuverenitásra hivatkozva indokolta Szijjártó Péter, hogy a magyar kormány miért nem hajlandó csatlakoztatni az országot az Európai Ügyészséghez. A Euronews -nak nyilatkozva a magyar  külgazdasági és külügyminiszter furcsán érvelt amellett, hogy miért téves az állítás, hogy Magyarországon rendszerszintű a korrupció.

„Azt reméljük, hogy Ursula von der Leyen, az EU bizottságának elnöke nagyobb tiszteletet tanúsít Magyarországgal szemben, mint Juncker és Timmermans urak. Az EU intézményei nem működhetnek a tagállamok nélkül” –egyebek között ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az Euronewsnak adott interjújában. A Magyarországgal szembeni korrupciós vádakra vonatkozó kérdésre kifejtette: „Ha létezne rendszerszerű korrupció, akkor ezek a pénzek eltűnnének. De ha nincs rendszerszerű korrupció, akkor ezek a pénzek  jó célokat szolgálnak, például a gazdasági fejlődés gyorsítását, a munkanélküliség elleni harcot, vagy az adósságok csökkentését.

Magyarországon teljes foglalkoztatás van, és kilenc éve töretlenül csökkentjük az állam adósságát. Amikor hatalomra jutottunk, a költségvetési hiány 7 százalék volt, most egy százalék, a növekedési ütem pedig 5,2 százalék. A számok azt mutatják, hogy Magyarországon nem létezhet rendszerszerű korrupció.”

Arra a kérdésre, hogy ez esetben miért mondják az EU-ban, hogy a kohéziós alapból nyújtott támogatások 4 százalékának felhasználása problematikus Magyarországon, Szijjártó azt válaszolta: Nem tudom”.

Végül arra a kérdésre, hogy ha nincsen semmi rejtegetnivaló, akkor Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, kijelentette: „Tudják, nekünk rendkívül fontos a szuverenitás. Sok éve harcolunk a szuverenitásért és a függetlenségért. És senkinek nem fogjuk megengedni, hogy döntsön az országunkban történő dolgokról”.