Orbán azt mondta, amit Kádár ’75-ben

Csanádi Dávid 2020. február 17. 16:25 2020. feb. 17. 16:25

„A magyarság halálos ítélete” kifejezés a trianoni békediktátumra Kádár Jánostól hangzott el először és az Orbán Viktor által emlegetett közép-európai szövetség is megvolt akkoriban, csak más keretek között.

Földes György történész szerint, Orbán Viktornak igaza van abban, hogy mekkora csapás volt a magyarságra nézve a trianoni békediktátum, de azt a drámai kifejezést, hogy „halálos ítélet”, nem ő mondta először, hanem 1975-ben, Helsinkiben, Kádár János.

Azt viszont Kádár nem mondhatta akkor, hogy az új nemzeti alapokra helyezett Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával alakíthatunk közép-európai szövetséget, mert ezekkel az országokkal (sőt, még Romániával is) akkoriban szövetségesek voltunk: Csehszlovákiával és Romániával a Varsói Szerződés keretein belül is, de gyakorlatilag Jugoszlávia szintén szövetségesünk volt, hiszen Kádár és Tito egészen kiváló kapcsolatot ápolt egymással.

Nem jó a történelemmel visszaélni, nem szerencsés a folyamatos historizálás ahelyett, hogy elemeznénk a helyzetet – mondta Földes, aki szerint a feladat ugyanaz, mint 1920-ban: arra kell stratégiát kidolgozni, hogy a szomszédos országokkal fejlesszük a viszonyunkat, és úgy segítsünk a határon túli magyaroknak.

A történész szerint, ebből a szempontból üdvözölni kell, ha a miniszterelnök valóban komolyan gondolja az együttműködési szándékot a szomszédainkkal, és jó is lehet egy ilyen együttműködés, úgy gazdasági szempontból, ahogy a határainkon túl élő magyarok szempontjából is. Ugyanakkor egy ilyen szövetség megteremtésénél kérdés, hogy az Európai Unió hogyan gondolkozna erről, hiszen az Orbán Viktor által említett országok részben tagjai már az uniónak, részben pedig szeretnének tagjai lenni. Az pedig jogos igény, hogy a térségben garantálva legyenek a kisebbségi és a kollektív jogok – vélekedett.

Orbán Viktor beszédét illetően, Földes György fontosnak tartotta még elmondani, hogy a miniszterelnök az elmúlt évekre, mint Magyarország utolsó száz évének legjobb évtizedére hivatkozott.

Ez nehezen bizonyítható dolog. Amiket felsorolt, azok távol állnak a teljességtől, csak olyan adatok hangzottak el, amik ezt a tételt alátámaszthatják. Én ennél sokkal óvatosabban bánnék ezzel a dologgal, ráadásul az a visszásság is meg van a benne, hogy valaki a saját kormányzását minősíti az ország utolsó százéves történetében a legjobb tíz évnek – mondta.