Orbán háborúja

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 24. 08:15 2021. júl. 24. 08:15

Ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne népszavazás. (…) Megnyerhetjük a csatát – mondta a kormányfő. (…) A liberálisok a szabadság ellenségei lettek, de ők vannak többségben Brüsszelben. Mi, antikommunisták ugyanúgy harcolunk a szabadság ellenségei ellen, mint annak idején a kommunisták ellen. (…) Világok harca következik, de a csatát meg fogjuk nyerni, miként megnyertük a kilátástalannak tűnő harcot a migráció kérdéseiben. (Orbán Viktor)

Orbán szerint csapataink ismét harcban állnak. A péntek reggeli igehirdetés során a kormányfő szinte kizárólag militáns kifejezéseket használt: támadás, csata, ellenség, világok harca. Brüsszel – az EU, a NATO és mellesleg Belgium fővárosa – tehát hadat üzent, erre a magyar kormány fenyegető és elrettentő népszavazással válaszol. Elhűlve hallgattam Nemzetünk Vezetőjét és arra gondoltam, hogy 1456. július 22-én nem szavazócédulákkal arattunk megsemmisítő győzelmet Nándorfehérvárnál a hódító oszmán-török csapatok felett. És nem is süket dumával, hanem hősies helytállással.

Orbán tehát küzd a démonaival, és nem foglalkozik azzal sem, hogy a mai napon – több mint 200 ország részvételével – megkezdődött Japán fővárosában minden idők legkülönlegesebb olimpiája. Miközben a magyar kormányfő „világok harcáról” regél, a tokiói megnyitón egész másról beszéltek a sport- és városvezetők. Az olimpiai mottó a NOB-elnökének javaslatára a jövőben már nem csak „gyorsabban, magasabbra, erősebben”, hanem bővítve: „gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”. „Erősíteni kell a szolidaritás eszméjét, mert a modern világ kihívásait már senki sem tudja egyedül kezelni” – nyilatkozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főnöke, a német Thomas Bach. (Berlinnel pillanatnyilag nem vagyunk „fasírtban”, de ami késik, nem múlik). Összefogásra és együttműködésre szólított fel a világ első számú sportdiplomatája, ezzel szemben hazánk kormányfője riadót kukorékol, és minden olyan megnyilvánulásba beleköt, ami az egységet, a szövetkezést, a koordinációt támogatja.

Reményem szerint Magyarország sportolói – a fair play szellemében – sok aranyat fognak nyerni Japánban, és fantasztikus sikerekkel leszünk gazdagabbak. Mindannyian. Javaslom a kormányfőnek, hogy legalább az olimpiai játékok idejére tegye le a fegyvert, pihenjen, élvezze a közvetítéseket és gyűjtsön erőt a következő időszak nehéz feladatainak teljesítéséhez. De ne Brüsszelt sorozza öv alatti – szabálytalan – ütésekkel, hanem értünk küzdjön, az olimpia eszme elvárásainak megfelelően: hittel, szenvedéllyel és tiszta eszközökkel!