Orbán hiába kérte, Ursula von der Leyen nem rúgja ki Vera Jourovát

HírKlikk 2020. szeptember 29. 15:27 2020. szept. 29. 15:27

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amelyekkel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd  tette hozzá.

A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd - tette hozzá.

A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

"A bizottság kapui minden tagország előtt nyitva állnak, minden szinten, mivel fontos, hogy a problémás kérdésekkel együtt nézzünk szembe, és együtt találjunk megoldást" - hangsúlyozta.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni.

Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság "jogállamisági szótárába."

Orbán Viktor szerint, Vera Jourová távozása elengedhetetlenül szükséges az EU-biztos tisztségéből, mert a jogállamiság követelésével megsértette a magyar embereket. Egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

Deutsch Tamás: Jourovának mennie kell

Vera Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, az uniós biztosnak a demokrácia magyarországi helyzetéről tett kijelentéseire reagálva kedden.

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen, hogy objektív és pártatlan működés hiányában feleadatát betöltse.

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot - emelte ki Deutsch Tamás.

Forrás: MTI/Hírklikk