Orbán írásos meghívót is küldött Gruevszkinek

NVZS 2019. augusztus 17. 07:59 2019. aug. 17. 07:59

„Vizsgáljuk, hogyan lehet az ügyben eljáró állami szervek eljárásának törvényessége ügyében feljelentéssel élni, mert ha megfelelő okmányok nélkül utaztatták be Nikola Gruevszkit, akkor maguk a magyar hatóságok sértettek jogszabályokat” – válaszolta Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő az Orbán-barát volt macedón kormányfő ügyében tervezett következő lépését firtató kérdésünkre. Mint mondta: a belügyminiszter reakciójából egyértelmű, hogy „a kérdések érzékeny pontra tapintottak”.

„A D típusú vízumokkal összefüggő adatkezelő szerv, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az általa vezetett nyilvántartásokból kizárólag a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és  tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényben előírt szigorú feltételek betartása mellett, csak meghatározott szervezet, hatóságok részére adhat ki információt” – ezt a semmitmondó és a végletekig cinikus  választ adta Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Mártának az írásbeli kérdésére, hogy igényelt-e D típusú vízumot a hazájában köztörvényesként elítélt, majd félig rejtélyes körülmények között Magyarországra szökött (szöktetett?) ex-politikus. Mint ismert, Pintér felügyeli az idegenrendészetet is – azaz az információ kiadása csak tőle függ(ne).

A D vízum

A D vízum egyszeri belépésre és 30 napos helyi tartózkodásra jogosítja fel az úgynevezett harmadik ország (ilyen Macedónia is) állampolgárát, akinek aztán érdemes gyorsan az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz – leánykori nevén a bevándorlási hivatalhoz – fordulnia, ha hosszabb ideig szeretne maradni. Abból, hogy Demeter többször is rákérdezett a vízumtípusra, sejthető, hogy megerősített információi vannak az ügyben – írja a Népszava.

 

„A jelek szerint Gruevszki ügyében ismét érzékeny pontra tapintottam a kérdéseimmel” – vonta le a következtetést Demeter portálunknak, hozzátéve: „a kormányzat pedig még mindig nem tudja megválaszolni a kérdést, milyen érvényes útiokmánnyal rendelkezett a jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, továbbá, hogy milyen jogcímen léphette át a magyar határt”.

Demeter tovább küzd

Természetesen merül fel a kérdés: belenyugszik-e a válaszba, s abba, hogy ismét falnak ütközött, vagy tovább próbálkozik információszerzéssel. Az ellenzéki képviselő elmondta: már eddig két feljelentést tett az ügyben, s több pere is folyamatban van, „amelyekben azt a meghívólevelet kérjük ki, amellyel maga a magyar miniszterelnök hívta meg hazánkba Nicola Gruevszkit, még azelőtt, hogy a magyar diplomácia segítségével Magyarországra szöktették” – mondta.

Erről egyébként említést tett a Pintérnek szóló írásbeli kérdésében is, amelyben azt írta: „A lehallgatási botrány politikai felelőse, a korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az illetékes macedón bíróságtól azzal kérte a korábban bevont útlevele visszaadását, hogy becsatolta Orbán Viktor miniszterelnök írásos meghívóját. Nyilván nem független ez a fejlemény attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai aktívan kampányoltak a macedóniai parlamenti és önkormányzati választás során Nikola Gruevszki mellett”.

Megtudtuk a képviselőnőtől azt is, hogy vizsgálják, miként lehet feljelentéssel élni az ügyben eljáró állami szervek eljárásának törvényessége ügyében. Ugyanis – fűzte hozzá – „ha megfelelő okmányok nélkül utaztatták be Gruevszkit, akkor maguk a magyar hatóságok sértettek jogszabályokat”.

Ezt kérdezte Demeter Pintértől:

 Az ellenzéki képviselő négy kérdést tett fel:

1.Igényelt-e D-vízumot 2018. novemberi Magyarországra érkezését megelőzően Nikola Gruevszki? Ha igen, melyik magyar külképviseleten nyújtotta be az igénylését?

2. Amennyiben Nikola Gruevszki igényelt D-vízumot, kérem, jelölje meg az igénylés

Iromány száma: K/7010. Benyújtás dátuma: 2019-07-31 10:44 Parlex azonosító: 14RK9TV10001 pontos dátumát, valamint azt, hogy mikor és melyik külképviseleten kapta meg a vízumot.

3.Milyen útiokmányhoz vagy személyazonosításra alkalmas okmányhoz csatolták a Nikola Gruevszki által igényelt D-vízumot?

4.Mikor állították ki azt a tartózkodási engedélyt, aminek átvételére D-vízumot igényelhetett Nikola Gruevszki?

A Gruevszki-ügy

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Mint arról mi is folyamatosan beszámoltunk, tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

Gruevszki – akit Orbán Viktor barátjaként is szoktak emlegetni – tavaly novemberben, börtönbe vonulását megelőzendő, máig nem tisztázott körülmények között, magyar diplomáciai segítséggel jutott el Magyarországra, ahova – érvényes okmányok nélkül – rejtélyes engedéllyel beengedték, majd itt kért és kapott rekordgyorsasággal menekültstátust.

Ezért is fontos lehet Orbán számára
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Gruevszki szökésének tevőleges segítéséről politikai döntés született Budapesten, de ehhez a többi között szakmai szempontból kellett megvizsgálni, hogy „mennyit visz, illetve mennyit hoz befogadása, mennyire fontos számunkra nemzetbiztonsági és más szempontból”.

Politikai és gazdasági lobbi is szólhatott az érdekében. Gruevszki ugyanis nem csak az óriási balkáni változások idején volt tíz éven át Macedónia miniszterelnöke, s mint ilyen szerzett gyakorlati tapasztalatokat és kapott meg nap mint nap az asztalára minden információt. A gazdaság terén is igen szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezett-rendelkezik. Őt tartják a macedón tőzsde egyik gurujának, s a korábbi MATÁV, ma Magyar Telekom arra az időre visszanyúló macedóniai ügyletéhez kapcsolódóan jól ismeri a távközlési társaság akkori és mai vezetőit – köztük a németeket is. Tarjányi szerint emellett lehettek kapcsolatai Gruevszkinek az OTP vezetésében is. Egy gazdasági lobbi is vélhetően fontosnak tartja a volt macedón miniszterelnök  személyét.

Fel-felbukkan Budapesten

Időről-időre fel-felbukkan Budapesten, néha lebukik, amikor hivatalos állami közszolgákkal tárgyal,  nyilvános rendezvényeken is látható, de ha az újságírók kérdezik, kényszeredett mosollyal hárítja a kérdést. Teheti, az Interpol nem adott ki ellene nemzetközi körözés, a magyar hatóságok pedig megtagadták kiadását Észak-Macedóniának.