Orbán kijelentése miatt közös közleményben tiltakoznak a pedagógusok

Harkai Péter 2021. december 3. 18:20 2021. dec. 3. 18:20

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága együtt fogalmazta meg azt a pénteki tiltakozó nyilatkozatot, amelyben felháborodásukat fejezik ki Orbán Viktor bejelentésével kapcsolatban, amelynek tartalma azóta már a Magyar Közlönyben is megjelent.

Mint fogalmaznak, a pedagógusok sztrájkbizottsága visszautasítja, hogy tárgyalás közben Orbán Viktor rendeletben hirdette ki „bérfagyasztó” ajánlatát. Felháborítónak tartja a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót 2021. december 15-re tűzték ki), a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, miszerint januártól tíz százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok, így a korábban kapott, szintén tíz százalékos juttatással együtt, húsz százalék lesz a bérpótlék.

„A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást: meccs közben nem hirdetünk végeredményt!”

Álláspontjuk szerint mindkét pedagógus szakszervezet évek óta tisztességes bért követel, nem pedig bérpótlékot, de ezt a kormány nem értette meg, sőt, önmagának is ellentmondva, újabb bérpótlékot vezetett be tavaly. A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla. „Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így például a jubileumi jutalomba is beszámítanak” – írják pénteki tiltakozó közleményükben.

Követelik továbbá, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor. Véleményük szerint a kormány azt sem veszi észre, hogy az alacsony fizetések miatt pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát, a pályakezdők pedig messze elkerülik az iskolákat, óvodákat.

„A kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel, mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb „bérfagyasztó”, bérpótlékról szóló rendelkezés további feszültséget okoz: januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 (!) éve pályán lévő tanítónő, óvónő. Közben jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat. Ám a szakszervezetek nem adják fel! Megvárják a meccs végét, amely akár a jövő év tavaszáig is kitolódhat” – fogalmazta meg a két pedagógus szakszervezet közös nyilatkozatában.