Orbán korrupt, s ezért politikailag mérgező Trump számára

NVZS 2020. augusztus 13. 12:31 2020. aug. 13. 12:31

„Magyarország stratégiai jelentősége az Egyesült Államok számára nulla, így Donald Trumpnak semmiképpen sem éri meg, hogy kilencven nappal a választások előtt, hozzákössék Orbánhoz, akiről köztudott, hogy korrupt, s ezért lefeküdt a kínaiaknak, az oroszoknak és a törököknek is” – mondta megkeresésünkre Radványi Miklós. A magyar származású amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő, a jobbközép Frontiers of Freedom Intézet társelnöke szerint Trump körei „Orbánt politikailag mérgezőnek” tartják az elnök számára, ezért nem látogat el az amerikai külügyminiszter jelenlegi közép-európai kőrútja során Budapestre. Ezen az sem segített, hogy egyidőben Mike Pompeo térségbeli vizitjével, a magyar kormány egymilliárd dollár értékű amerikai fegyvert vásárolt.

Mint a Hírklikk beszámolt róla, annak ellenére is kimaradt Magyarország Mike Pompeo  – kedden Prágában kezdődött, majd Varsóban, Bécsben és végül Ljubljanában folytatódó – közép-európai körútjából, hogy a magyar miniszterelnök az amerikai elnök, Donald Trump nagy csodálója. Pompeo célja, hogy az eddiginél is jobban bevonja a térségbeli kínai és orosz befolyás visszaszorításába a partnereit. Utazása előtt, Pompeo  kifejtette, „néhány kis ország számára” nehéz csatlakozni a Kína elleni fellépéshez, „félnek, hogy kimaradnak. Ezért aztán néhányukban nincs meg a képesség és a kurázsi ahhoz, hogy a jelen pillanatban kiálljanak mellettünk”. Ezzel burkoltan Magyarországra is utalt, hiszen a regnáló magyar kormány ápolja a legszorosabb kapcsolatokat Pekinggel a térség kormányai közül. Budapest figyelmen kívül hagyta a Huawei-jel kapcsolatos amerikai figyelmeztetést, s a kínai cég építi ki a magyarországi 5G hálózatot.

A mostani külügyminiszteri látogatás annak ellenére sem jött létre, hogy Orbán Viktor – s ezt nem is rejti véka alá – nagy csodálója Donald Trumpnak. S nem fukarkodik sok pénzbe kerülő gesztusokkal sem: Pompeo látogatásának kezdetére esett egy ilyen, Magyarország számára sokba fájó gesztus. Tegnap írták alá Budapesten (Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete) a szándéknyilatkozatot arról, hogy a Magyar Honvédség az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert, mintegy egymilliárd dollár értékben.

Ennek fényében, nem különösen kínos, hogy Magyarország mégsem fért be az amerikai külügyminiszter mostani táncrendjébe? – kérdeztük Radványi Miklóst.

„Az egymilliárd dolláros üzlet az amerikai költségvetésnek annyi, mint a magyar számára egy egyforintos vásárlás, s habár a magyar büdzsének az egymilliárd dollár komoly tétel, amerikai szempontból nem tudja ellensúlyozni, hogy Donald Trump nem akarja, hogy a novemberi választások előtt Orbánhoz kössék őt” – szögezte le Radványi. Orbánról ugyanis köztudott az Egyesült Államokban, hogy korrupt, s ezért lefeküdt mind az oroszoknak, mind pedig kínaiaknak és a törököknek is – fűzte hozzá. Így azután hiába tett egy egymilliárd dolláros gesztust az üzletember Trump felé Orbán, angol mondással szólva, politikailag mérgezővé vált Trump számára.

Ráadásul Magyarország stratégiai jelentősége az USA számára közelít a nullához, plusz a magyar kormánynak már a kongresszusban sincsenek támogatói. Így azután hiába próbálkozhattak belobbizni Budapestet is a körút állomásai közé a magyarok („biztosan rohangáltak fűhöz-fához”), az nem sikerülhetett.

Miért fontosabbak Washingtonnak a meglátogatott országok, azon túl, hogy kiállnak a kínai és orosz terjeszkedéssel szemben az USA mellett? – merül fel a kérdés. Radványi szerint, Ausztria az amerikaiak szemében még mindig hídnak számít a volt szocialista országok és a nyugat között. Szlovéniát – mint a Habsburgok közvetlen uralma alatt volt országot – egy kalap alá veszik az osztrákokkal, ráadásul azt is egyfajta hídnak tekintik a Balkán országai felé. Csehország az USA – és a nyugat egész számára – mindig is a legnyugatibb ország volt a barakkban, a csehek mentalitását pedig a nyugatihoz a legközelebbinek érzik. Lengyelország pedig – a méretén és a lakosainak számán túl – több szempontból is fontos az USA számára. Egyrészt a 4-5 millió, magát lengyel származásúnak valló amerikai állampolgár miatt, akik erős lobbierővel is rendelkeznek, másrészt azért, mert történelmi okok miatt, a lengyelek pszichológiailag orosz-ellenesek – mutatott rá Radványi Miklós.