Orbán miatt bukó lehet a bővítési biztosi poszt

HírKlikk 2019. október 17. 14:13 2019. okt. 17. 14:13

 „Orbán Viktor Azerbajdzsánban tanúsított törökbarát kiállása miatt Magyarország méltatlanná vált az uniós bővítési portfólióra a következő bizottságban – vélik európai parlamenti körökben. Az Európai Parlament szocialista frakcióülésén napirendre is vették az ügyet, s jó eséllyel felhívják Ursuna von der Leyen figyelmét erre – derül ki a Euronews összeállításából.

A „Rontja Magyarország esélyeit a bővítési posztra a törökbarát politika” – című tudósítás felidézi, hogy Orbán Viktor Bakuban arról beszélt, Magyarország harcol a bővítési biztosi posztért. „Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal” – mondta Orbán, aki hozzátette, ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit”.

Ám az EP – legalábbis a tudósításban megszólaltatottak mondandója alapján – nem vevő erre. Az EP szocialista frakciójának az ülésén Udo Bullmann német szocialista EP-képviselő azt mondta, hogy fel kell hívni Ursula von der Leyen figyelmét Orbán azerbajdzsáni szavaira. Szerinte felmerül a kérdés, valóban Várhelyi Olivér-e a legmegfelelőbb személy a bővítési és szomszédságpolitikai ügyek kezelésére a következő bizottságban. „Egységesen kellene megszólalnunk, nem szabad hagyni, hogy a magyar kormány hátba szúrja az uniót és az uniós politikát. Ursula von der Leyennek meg kell szólalnia és észre kell vennie, mit jelent a javaslata a valóságban. Az, ha Orbán emberének adják a bővítési porfóliót” – szögezte le.

Részt vett a szocialista frakcióülésen a magyar származású holland politikus, az előző ciklusban az EP törökországi jelentéstevője, Kati Piri is, aki felháborítónak nevezte, hogy  Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter védelmébe vette a török offenzívát. „Észak-Szíriában egy törvénytelen beavatkozás, egy vérfürdő zajlik, ártatlan embereket gyilkolnak, olyan embereket, akik a mi biztonságunkért, harcoltak, beleértve a magyarokat is az ISIS ellen. És tízezer kurd harcos halt meg ebben a küzdelemben...Csak egy másik bolygóról érkezett ember mondhatja azt, hogy Európa érdekében áll megtámadni a saját szövetségeseit ebben a harcban” – szögezte le.

Rónai Sándor DK-s képviselő pedig úgy fogalmazott:, hogy „ami Szíriában történik, az népirtás, emberiesség elleni bűn. Ezt a magyar nemzet érdekének nevezni és támogatni, az egészen egyszerűen felháborító.”

Mint mi is beszámoltunk róla, Magyarország a múlt héten órákon át blokkolta, hogy az unió figyelmeztesse Törökországot a hadjárat veszélyeire. Balázs Péter volt külügyminiszter, uniós biztos portálunknak akkor azt mondta hogy „Orbán nem Magyarország érdekeit mérlegelve döntött először a Törökországnak szóló közös uniós figyelmeztetés megvétózásával, egyetlen szempontot vett csak figyelembe, azt, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a barátja”.

Forrás: Hírklikk