Orbán nem csak nagy lábon él, de ökológiai lábnyoma is jelentős

HírKlikk 2019. szeptember 21. 08:04 2019. szept. 21. 08:04

Közösen tiltakozott az ellenzék a kormány klímapolitikája ellen Áder János köztársasági elnök rezidenciája előtt.

A parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és Déri Tibor, az ellenzék újpesti polgármesterjelöltje közösen vonultak a Sándor-palotához pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.

A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, valamint Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármesterjelöltje vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot.

Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy klímaváltozással kapcsolatos rádióinterjúban a világ több országához viszonyítva Magyarország kisebb felelősségéről beszélt.

A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: azt szeretnék, ha Áder János a javaslatukban foglaltakat is képviselné az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán.

A sajtótájékoztatón Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, hogy Mészáros Lőrinc hatalmas jachtja annyi dízelt égetett el csak az elmúlt hónapban, mint egy személyautó egész pályafutása során.

Gurmai Orbán Viktor ökológiai lábnyomának méretére is felhívta a figyelmet:

Bizonyára nem kell bemutatni, mekkora ökológiai lábnyoma van annak a magán-repülőgépnek, amivel a miniszterelnök évente több alkalommal is futballmeccsre utazik

– mondta a képviselő, aki megemlítette, hogy hasonlóképpen nem környezetbarát a tömeges stadionépítés sem.