Orbán szerint nem kell reform, de az orvos- és ápolóhiány ki fogja kényszeríteni

HírKlikk 2021. június 17. 19:30 2021. jún. 17. 19:30

Orbán Viktor nemrég cáfolta, hogy egészségügyi reformra készülne a kormány, miután az Országos Kórházi Főigazgatóság kiszivárgott „munkaanyaga” komolyabb átalakításokat vetített előre a kisebb vidéki és fővárosi kórházakban.

Egy évvel a választások előtt nehéz is lenne politikailag fölvállalni, hogy a kisvárosi kórházakat alapvető ügyeleti feladatokra, szakrendelésekre, krónikus betegek gondozására akarják átállítani. Ha Orbán tagadja is a gyökeres átalakítást, az uniós helyreállítási alapra beadott magyar kormányzati anyag egy komplett egészségügyi reformot vázol fel, nagyrészt hasonló elképzelésekkel – írja a Telex.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság kiszivárgott két és fél oldalas tervezete a kórházi fekvőbeteg-ellátás jelentős átalakításáról szól. A lényege röviden az, hogy a kis kórházaknak főként orvosi ügyeleti feladatokra, szakrendelésekre, krónikus betegek gondozására kellene átállniuk, komolyabb műtéteket csak a megyei kórházakban, fővárosi centrumokban és egyetemi klinikákon végeznének. 2472 aktív ágyat szüntetnének meg, ezeket nagyrészt krónikus és rehabilitációra szoruló betegek ápolására használnák, hat kórházban megszűnne az aktív fekvőbeteg-ellátás, egy további helyen a krónikus ellátás, 13 intézményben pedig nem végeznének műtéteket. Ehhez jönne még, hogy a kisebb városi kórházak szülészetén csak hétköznap lehetne szülni, éjszaka és hétvégén ehhez a megyei kórházakba kellene elmenniük a kismamáknak.

Orbán egyértelművé tette azt is, hogy a reform szót nem szeretik. Ez érthető, hiszen a Fidesz még ellenzékben épp egy egészségügyi reform megakasztásával erősödött meg igazán. A reform teljes kizárásával azonban Orbán újabb csapdába került. Azt ugyanis a szakma és a betegek is tudják, hogy átalakításokra igenis nagy szükség van. Innentől jött a kormányfő kapkodó és zavaros magyarázata arról, hogy de természetesen átalakítások zajlanak és lesznek is.

„Politikailag megértem, hogy Orbán Viktor fél az egészségügy átalakításától. Biztos vagyok benne, hogy kisvárosok polgármesterei lobbiztak nála amiatt, hogy egy évvel a választások előtt ne lépjenek meg ilyet, mert ez öngyilkosság lenne. Szakmailag azonban igenis nagyon nagy szükség van ezekre a változásokra, elsősorban a betegbiztonság szempontjából” – mondta a Telexnek Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász. „Önáltatás, önámítás fenntartani a kisebb kórházak aktív ellátását, mert mindenki tudja, hogy nincs elég szakorvos és egészségügyi szakdolgozó ezek működtetéséhez.”