Orbán választási mesterterve

HírKlikk 2020. február 19. 14:13 2020. feb. 19. 14:13

„Orbán Viktor, a zöld klímavédő? – ezzel a címmel közölte a Die Welt jobboldali konzervatív német lap Boris Kálnoky cikkét. Kálnoky úgy látja, ha Orbán Viktor 2022-ben is győzni akar a választáson, akkor meg kell nyernie az urbánus fiatalokat. A klímavédelmet most „hazafias és keresztényi kötelességnek” nevezi, de kérdés, hogy ez a számítás bejöhet-e. Orbán generációs problémával küzd: 2010-es hivatalba lépése óta 1,2 millió szavazó elhunyt, és egymillió új szavazó került piacra. Amit elveszít a városokban és a fiatalok körében, azt most vidéken és a kisebb városokban akarja újra megnyerni – ott, ahol a Jobbik szavazói vannak.

Orbán Viktor évértékelőjében – mint mindig – ezúttal is voltak olyan kiszólások, amelyeknek egyetlen céljuk az volt, hogy a sajtóban szalagcímek legyenek, például az, hogy „egy liberális diplomás kommunista”. Ezek azonban Kálnoky szerint „üres szólamok”. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a miniszterelnök – mint már január elején tartott sajtóértekezletén is – felvázolta mestertervét az újbóli megválasztásához. Úgy fog tenni, mint Muhammed Ali: táncol, mint egy pillangó, és szúr, mint egy méh”. Ezúttal azonban részben mások a témák és az eszközök, mint eddig. Még mindig az az egyik vezérmotívum, hogy nincs migráció, és mindig Soros az ellenségkép.

Akadnak egyébként új témák is. Mindenekelőtt a klímavédelem ilyen. A stratégia: a zöldeket vörösöknek szidalmazva, olyan eredményeket akar produkálni, amelyeket klímavédelmi vívmányként lehet eladni. Ez azért fontos, mert a magyar urbánus fiatalok is egyre inkább zölden gondolkodnak. Kálnoky szerint, ez volt az egyik oka annak is, hogy Karácsony Gergely zöld-liberális politikust megválasztották Budapest főpolgármesterének. de az is közrejátszott, hogy Karácsony fiatal, és a városi fiatalság tudott vele azonosulni.

Orbán generációs problémával küzd – szögezte le a szerző. 2010-es hivatalba lépése óta 1,2 millió szavazó elhunyt, és egymillió új szavazó került piacra. Ők a viszonylag új Momentum párt felé tendálnak, amely liberális, zöld és fiatal, és „ma már a legerősebb ellenzéki erő”. A kormányzó Fidesznek tehát új, fiatal arcokra van szüksége, ezért bukkan fel újabban sok új fiatal nő a kormány kommunikációjában – írta a szerző, és megemlítette Rácz Zsófia kinevezését, amely „annyira sürgős volt, hogy előbb bejelentették, és csak aztán módosították hozzá a törvényt”. Megemlítette Kálnoky Szentkirályi Alexandra új kormányszóvivőt, Szalay-Bobrovnitzky Kristóf londoni nagykövet feleségét is.

Kérdés, hogy mindez meg tudja-e győzni a fiatal, urbánus, zöld szavazókat, különös tekintettel arra, hogy időközben az összes ellenzéki párt összeállt, és hogy a parlamenti mandátumok többsége közvetlen mandátum. Orbánnak tehát nagyobb a gondja, mint pusztán a fiatalság és a zöld hullám.

A lehető legtöbb választókerületben abszolút többséget kell szereznie. A legutóbbi választáson a Fidesznek általában inkább 40 százalék körül volt az eredménye és ez elégséges volt a megosztott ellenzék mellett. Legközelebb, 2022-ben, ez mér nem lesz elég – írta Kálnoky.

Orbán felismerte, hogy hol tud még szavazókat szerezni – a mérsékelt Jobbik táborában. A párt ma mérsékeltnek mutatja magát, és ennek megfelelően, veszített szavazóiból: a korábbi 20 százalékról 10 százalékra esett vissza. Itt mozgatja Orbán az emelőket olyan témákkal, amelyek a korábbi keményen szélsőjobb Jobbikra emlékeztetnek. Kálnoky ezzel kapcsolatban a gyöngyöspatai romáknak, valamint a börtönökben uralkodó állapotok miatt a foglyoknak megítélt kártérítés ügyében elhangzott orbáni állásfoglalásokat ismertette. „Világosan kirajzolódik: amit Orbán elveszít a városokban és a fiatalok körében, azt vidéken és a kisebb városokban akarja újra megnyerni – ott, ahol a Jobbik szavazói vannak. Majd 2022-ben megmutatkozik, hogy ez a terv beválik-e” – írta Kálnoky.

Forrás: Hírklikk