Orbán Viktor: az európai versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás

HírKlikk 2024. október 8. 17:30 2024. okt. 8. 17:30

Az európai versenyképesség hanyatlását nevezte az egyik legsúlyosabb kihívásnak Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban, nemzetközi sajtótájékoztatón.

A kormányfő azt mondta, az Európai Unió helyzete jóval súlyosabb, mint 2011-ben az első magyar uniós elnökség idején volt.

Kifejtette, Ukrajnában, Európában dúl egy háború, súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten és Afrikában, amelyeknek érezni a hatásait, következményeit. Minden nemzetközi konfliktus ma az eszkaláció veszélyével fenyeget – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, a migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket öltött, a biztonsági fenyegetések pedig a schengeni térség megbénulásával és szétesésével fenyegetnek.

Mindeközben az EU folyamatosan veszít globális versenyképességéből – mondta.

Beszédét ekkor egy fiatal férfi megzavarta és magyarul kiabálva azt ismételgette: „mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr?" Hozzátette: „eladta Putyinnak, eladta Hszi Csin-pingnek. Orbán Balázs mennyiért adta el a hazát, miniszterelnök úr?"

Orbán Viktor: öt évre szóló új európai versenyképességi paktum elfogadását javasolja a magyar elnökség

Öt évre szóló, új európai versenyképességi paktum elfogadására tesz javaslatot a magyar elnökség az európai vezetők november 8-i budapesti informális ülésén – közölte Orbán Viktor Strasbourgban.

Orbán Viktor a versenyképességi paktumról szólva elmondta, az tartalmazná az adminisztratív terhek, a túlszabályozás csökkentését, a megfizethető energiaárakat, a zöld iparpolitikát, a belső piac megerősítését.

Kitérne továbbá az áruk és szolgáltatások mozgását akadályozó korlátok felszámolására, a tőkepiaci unió megvalósítására és a konnektivitás megteremtésére.

Egy ilyen paktummal elkötelezhetné magát minden európai vezető és ország egy hosszú távú, öt éves versenyképességet javító politika mellett – fogalmazott.

A miniszterelnök azt mondta, a bajokon csak akkor lehetünk úrrá, ha változtatunk.

Az Európai Uniónak változnia kell és a magyar elnökség ennek a változásnak kíván a katalizátora lenni – mondta.

Orbán Viktor: külső hotspotok nélkül nem lehet megállítani a migrációt

Strasbourgi sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan.

Orbán Viktor kiemelte: a migrációt egyetlen módon lehet megállítani, ha az unió tagállamai egyetértenek abban, hogy aki be akar jönni az unió területére, annak meg kell állnia az unió határánál, kérnie kell a bejutást, és amíg azt nem bírálták el pozitívan, addig nem léphet be az unió területére. „Ha ezt nem tudjuk elérni, sose fogjuk megállítani a migrációt, ez az egyetlen lehetőség" – fogalmazott.

Ha egyszer valaki bejutott az unió területére és az unió területén tartózkodó polgár jogai illetik meg, hiába nem kapja meg az engedélyt a maradásra, soha nem fog kimenni az unió területéről – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nem ismer egyetlen olyan kormányt sem, amely az ilyen embereket erőszakkal össze akarná gyűjteni, járműre akarná pakolni, és utána ki akarná vagy ki tudná szállítani az unió területéről.

„Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be" – szögezte le a miniszterelnök.

 

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom