Orbán Viktor pezsgőt bonthat?

HírKlikk 2020. július 11. 15:25 2020. júl. 11. 15:25

A Parlamentnek csütörtökön nyújtott be egy javaslatot Kövér László házelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az Európai Unió soron következő hétéves költségvetési tervével kapcsolatban. A javaslatban, amelyről hétfőn és kedden fog az Országgyűlés vitázni, a kormánypárti képviselők kikötik, hogy a költségvetést (amelynek része a járványügyi segélycsomag) Magyarország csak bizonyos feltételek teljesülése esetén fogadja el.

Az atv.hu által szemlézett javaslat szerint, a feltételek közé tartozik, hogy a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárásokat zárják le, hogy a közös EU-s hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában lehessen felhasználni (de „a pénz felhasználhatóságát függetleníteni kell a politikai szempontoktól”), hogy a gazdagabb tagállamok ne kaphassanak több támogatást a szegényebbeknél és hogy ne részesülhessenek uniós támogatásban a „civilnek álcázott”, a kormány szerint valójában politikai tevékenységet végző szervezetek.

Mindezeken felül, azt is feltételként szabja a javaslat, hogy az EU-s forrásokat ezentúl ne lehessen politikai és ideológiai feltételekhez kötni.

Az EU 2021-2028 közötti költségvetéséről július 18-án lesz Brüsszelben csúcstalálkozó, a magyar Országgyűlés jövő heti döntésétől függ, hogy Orbán Viktor milyen álláspontot fog ott képviselni.

A költségvetés eredetileg 1100 milliárd euróról szólt volna, ez módosult a napokban 1074 milliárdra. Ennek része a közös EU-s hitelfelvételt tartalmazó (2018-as árfolyam szerint) 750 milliárdos járványügyi segélycsomag, a Next Generation EU, melynek kétharmadát támogatásként, egyharmadát hitelként kapják meg a tagországok.

A csomag egyes országok közötti szétosztásakor a döntéshozók azt veszik figyelembe, az adott ország mennyire fejlett gazdaságilag, és hogy mennyire érinti súlyosan a koronavírus-járvány miatti válság, hogy minél igazságosabban lehessen elosztani a támogatásokat.

Orbán Viktor kezdetben egyáltalán nem lelkesedett a közös EU-s hitel gondolatáért, majd áttért annak hangsúlyozására, hogy ebben a példátlan helyzetben fontos a tagállamok közötti szolidaritás, így azzal a kikötéssel, hogy a szegényebb országok ne kaphassanak kevesebb pénzt a gazdagoknál, már szükséges rossznak titulálta.

Mindeközben maga a költségvetés és a helyreállítási alap is módosulhat, ugyanis Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken kompromisszumos javaslatot jelentett be. Ennek értelmében, az Európai Bizottság eddigi javaslataihoz képest kevesebb pénzről és nehezebben alkalmazható jogállamisági feltételrendszerről fognak az állam- és kormányfők jövő héten tárgyalni.

Az Eurológus összefoglalója szerint „az Európai Bizottság javaslatában még az szerepelt, hogy a kifizetések felfüggesztéséhez kötött szankciókról a Bizottság dönthet, de ezt a tagállamok minősített többséggel megakadályozhatják”, ehhez képest viszont Michel javaslatában már az áll, hogy a szankciók életbe léptetését az állam- és kormányfők kétharmadának támogatásához kötné.

A német zöldpárti Daniel Freund szerint, ez lényegében azt jelenti, hogy Orbán Viktor „pezsgőt bonthat”.