Orbán Viktor személyes engedélye kellett a home office-hoz

HírKlikk 2023. május 4. 08:50 2023. máj. 4. 08:50

A kormányfő engedélye nélkül senki sem dolgozhatott otthonról a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint az állam többségi tulajdonában lévő cégeknél – derült ki egy 2022-ben kiadott, úgynevezett 4000-es kormányhatározatból. Az államigazgatásban dolgozók helyzetét nemcsak a távmunka ellehetetlenítése nehezíti, hanem az alacsony bérezés, valamint a szabadságra vonatkozó szabályok szigorítása is.

Ezek a döntések ugyan nem titkosak, de a tartalmukat nem teszik közzé – tudta meg az RTL Híradó. A határozatok szövegét csak adatigénylés után és személyes iratbetekintéssel lehet megismerni, pedig a bennük lévő – általában munkaügyi – döntések több tízezer állami foglalkoztatottat érintenek. 

Kiderült, a 2022-es kormányhatározat szerint csak akkor lehetett olyan megállapodást és munkaszerződést kötni, amely otthoni munkavégzést eredményezett, ha a miniszterelnök ezt előzetesen engedélyezte. Ha pedig valakinél már korábban életbe lépett a home office-t lehetővé tevő egyezség, akkor utólag be kellett szerezni Orbán Viktor jóváhagyását.

Már az engedély igényléséhez is igen magas szintű döntéshozatalra volt szükség, ezt ugyanis az illetékes miniszternek kellett kezdeményeznie attól függően, hogy hová tartozik az állami cég vagy közigazgatási szerv.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban saját magára vonatkozóan annyit árult el, hogy a tárcánál senki sem kapott ilyen engedélyt.

Már a Covid-járvány idején is egyértelmű volt, hogy a kormány egyáltalán nem támogatja az otthoni munkavégzést – mondta az rtl.hu-nak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Szerinte ez feltehetően arra a téves gondolatra vezethető vissza, hogy az állami vezetők szerint a home office során könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek a titkos adatok. 

„Sok munkavállalónál szempont az álláskeresésénél, hogy legalább egy-két napot otthonról dolgozzon, de egy ilyen szigorú szabályozás szinte teljesen ellehetetleníti ezt” – fogalmazott Boros Péterné, aki szerint nemcsak emiatt, hanem az alacsony bérezés, valamint a szabadnapok csökkentése miatt sem vonzó az államigazgatási pálya.

Forrás: rtl.hu