Orbánnak külföldön és otthon is fájni fog a távozás az EPP-ből

HírKlikk 2021. március 8. 18:30 2021. márc. 8. 18:30

Orbán Viktor elfordította Magyarországot a demokráciától, és most európai szövetségesei ellene fordulnak – írta R. David Kelemen, a Rutgers egyetem professzora, az Egyesült Államok egyik legismertebb Magyarország-szakértője a The Washington Postban megjelent írásában. Orbán Viktor szélsőjobboldali pártjának, a Fidesznek távoznia kellett az Európai Néppárt (EPP) frakciójából, hogy elkerülje a megalázó kizárást. Ez jelentős fejlemény, mert azt jelzi, hogy az Európai Unió a továbbiaknak már nem nyújt olyan kényelmes otthont a feltörekvő autokratáknak, mint eddig.

Orbán autokráciává építette át Magyarországot, és ez csak úgy volt lehetséges, hogy az EU középjobb pártokat tömörítő, legjelentősebb erejének, az EPP-nek a védelmét élvezte. A Fidesz szavazatokat biztosított az EPP-nek a Európai Parlamentben, és segített fenntartani a frakció dominanciáját. Cserébe az EPP vezetői és nagyhatalmú tagpártjai – köztük Angela Merkel pártja – védelmezte Orbánt, és megakadályozta, hogy az EU határozott lépéseket tegyen Magyarország autokráciába csúszása ellen – vázolja a The Washington  Postban megjelent cikkében a Magyarország-szakértő. Az EPP és Orbán kényelmes alkuja azonban kibillent az egyensúlyból. Orbán folyamatosan vörös vonalakat lépett át, köztük azokat is, amelyeket az EPP jelölt meg ilyennek, s erre számos példa van. Az utolsó csepp a pohárban az EPP személyiségei elleni támadás volt. 

2019-ben már 14 tagpárt követelte Orbán kizárását, de a többi, köztük Merkel pártja továbbra is támogatta, és ezért felfüggesztették a Fidesz tagságát egy vizsgálat idejére, de a vizsgálat soha nem fejeződött be. Ez csupán jelképes értékű lépés volt, mert a Fidesz képviselői a frakcióban maradtak. A végső összecsapás tavaly év végén robbant ki a jogállamisági mechanizmus körül, valamint amiatt, hogy a Fidesz egyik képviselője Manfred Webert Gestapo-módszerekkel vádolta. Végül a frakció nagy többséggel megszavazta az új szabályzatot, ami lehetővé teszi egy egész delegáció kizárását a frakcióból, és Orbánnak a megaláztatás elkerülésére ki kellett lépnie. 

Hét végére Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, és Merkel valószínű utóda közölte: a CSU azt akarja, hogy a Fidesz távozzon az EPP-frakcióból és a pártból is. 

Orbán most új politikai otthont keres, és közölte: új jobboldali szövetséget akar létrehozni – írta a szerző, és idézte, mit mondott Orbán arról, milyen nézeteket vár el majdani szövetségeseitől. Ilyen csoportot azonban aligha sikerül egyhamar létrehozni. Sokkal valószínűbb, hogy a Fidesz csatlakozik a jobboldali, nacionalista Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióhoz, amelyben egyebek mellett a lengyel PiS és a Mussolini csodálói által alapított Olasz Testvérek párt foglal helyet. 

Most, hogy a nagyhatalmú EPP már nem védi Orbánt, az EU-nak könnyebb lesz fellépni a demokratikus lecsúszás ellen, nem csak Magyarországgal kapcsolatban. A többi tagállam feltörekvő autokratái pedig látni fogják, hogy veszíthetnek is, ha túl messzire mennek. A konszenzust követelő döntéseket továbbra is akadályozza majd Orbán, és a mellé álló Varsó, de az EU Bizottsága nagyobb valószínűséggel alkalmazni fogja az Orbán megfegyelmezésére rendelkezésére álló eszközöket. 

De az EPP elhagyása otthon is fájni fog Orbánnak, ahol eddig a javára vált, hogy rezsimjét nagyhatalmú kormányok támogatták. Sok magyar megalázónak látja majd a távozását, míg a hazai ellenzék, amely a Fidesz felé lejtő pályán készül megmérkőzni vele a jövő évi választáson, kurázsit meríthet Orbán gyengeségének látványos pillanatából – írta a professzor.

 

Forrás: Hírklikk