Őrsi Gergelynek elege lett, ideiglenesen helyreállíttatja a Gyarmati Dezső Uszoda nagymedencéjét

Millei Ilona 2021. szeptember 16. 13:02 2021. szept. 16. 13:02

Őrsi Gergelynek, a II. kerület MSZP-s polgármesterének elege lett abból, hogy a kerület lakosai nem tudják használni a 2019-es önkormányzati választások előtt – a fideszes polgármester és a fideszes tótumfaktumok által – nagy csinnadrattával átadott Gyarmati Dezső Uszoda nagymedencéjét. A Budapesti Műszaki Egyetemen megtudakolta, hogy az megfelelő műszaki technológiával ideiglenesen helyreállítható-e, és miután igen volt a válasz, elrendelte a folyamat elindítását.

A II. kerületiek jól ismerik a Gyarmati Dezső Uszoda szomorú történetét. Az uszoda alapkövét a 2018-as országgyűlési választások előtt két héttel tették le.Az alapkőletételen Láng Zsolt korábbi fideszes polgármester, és – ahogy az ilyen esetekben lenni szokott – prominens fideszes személyek, köztük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is részt vett. Az uszoda másfél év alatt 7 milliárd forintból megépült, és két héttel az önkormányzati választások előtt át is adták. Az uszodát neves sportolók részvételével, bemutató vízilabda mérkőzéssel avatták fel, és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a nemzet sportolójáról, Gyarmati Dezsőről, a II. kerület díszpolgáráról nevezték el. A megnyitón részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője is, aki elmondta, hogy a II. kerület a sport területén is fejlődik.

Csakhogy a fejlődés elé nem kis hiba gördített akadályt. Az uszodát – ami 2020 márciusáig üzemelt – a vírusjárványra tekintettel bezárták, fedett nagymedencéjét pedig azóta sem nyitották újra. Fény derült ugyanis a medencetest, illetve a burkolat hibáira, vagyis arra, hogy a medence burkolata alá – apró repedéseken át – víz jutott. 

Azóta számtalan szakértői, igazságügyi, műszaki szakértői anyag készült, de egyik sem tudta megmondani, hogy pontosan kinek is a felelőssége, miért következett be a hiba, mikorra, és hogyan állítható helyre a medence. Őrsi Gergely, aki eddig is sokat dolgozott azért, hogy végre használható legyen a nagymedence – miközben persze annak is tudatában volt, hogy egyáltalán nem mindegy, ki viseli a több százmilliós plusz költségeket és kinek a feladata a garanciális javítások elvégzése – úgy döntött „ebből elég”.

A Hírklikknek elmondta, a sokadik szakértői vélemény elolvasta után felkereste a Budapesti Műszaki Egyetemet, hogy adjanak választ arra a kérdésre, létezik-e olyan technológia, aminek segítségével – amíg az eljárások és a vizsgálatok folytatódnak – legalább ideiglenesen helyreállítható a medence. Az egyetem azt a választ adta, hogy igen, létezik ilyen technológia. „Ennek megfelelően, elrendeltem a helyreállítás megkezdését, bízva abban, hogy mielőbb használható lesz a nagymedence, és csökkenhet a terhelés a másik két medencén, így végre a kerületi gyerekek és szomszédaink is többet úszhatnak a Gyarmati Dezső Uszodában”.

A jogi eljárások és a műszaki vizsgálatok természetesen folytatódnak, hiszen fontos, hogy kiderüljön, ki a felelős a meghibásodásokért és azért, hogy emiatt a lakosság hosszú hónapokig nagyon korlátozottan vagy éppen egyáltalán nem fért hozzá az uszodához.