Petíció a művészettörténet oktatásáért

HírKlikk 2024. január 23. 11:25 2024. jan. 23. 11:25

A művészettörténet, a film- és médiaismeret, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon, ami óriási problémákat fog okozni már rövid távon. Ám ez ellen fel kell lépni, hiszen – ahogy az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága fogalmazott –, a tárgy oktatásának hiánya a tudományágak közti átjárhatóságot szűkíti, nehezíti az interdiszciplináris gondolkodásmódot. Petíció indult az intézkedés visszavonása érdekében, amit – e sorok írásáig – hétezren már alá is írtak.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a címzettje annak – a Szabad a Hang által köröztetett – petíciónak, amely  követeli, hogy „legyen újra önálló tantárgy a művészettörténet". Merthogy 2024-től önálló  tárgyként már választható tárgyként sem lesz elérhető, érettségizni pedig a gimnáziumokban és szakgimnáziumokban sem lehet majd belőle.

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága közleményében elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartja a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy az nem szerves része az általános műveltségnek – emlékeztet az államtitkárnak szóló petíció. Az MTA bizottság úgy fogalmazott: a művészetek történetének ismerete más tudományágak, úgymint a történelem, a régészet, a filozófia, a szociológia vagy a pszichológia gyakorlását is elősegíti, mert a tárgy hiányában ezek a tudományterületek sem érthetők meg vagy tanulhatók, gyakorolhatók a maguk teljességében.

A petíció aláírói ezzel egyetértve követelik a felelős döntéshozóktól, hogy tegyék lehetővé ismét a művészettörténet tárgy választásának lehetőségét a gimnáziumokban, és állítsák vissza a lehetőségét a művészettörténetből való érettségi vizsgának.

A művészettörténet, a film- és médiaismeret, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon. Mindez pedig óriási problémákat fog okozni már rövid távon is – figyelmeztet a dokumentum.

A petíciót itt lehet aláírni.