Petry Zsoltot azért rúgták ki Németországban, amiért idehaza Orbánék megdicsérték volna

Föld S. Péter 2021. április 7. 06:28 2021. ápr. 7. 06:28

„Petry Zsolt munkáját mindig nagyra értékeltük. Mindig nyitott, toleráns és segítőkész volt. Soha nem viselkedett homofób módon, vagy nem volt rá jellemző az idegengyűlölet.” Ezt írta a Hertha elnöke, Carsten Schmidt, miután a futballklub kirúgta a magyar kapusedzőt. A Hertha pedig közleményt adott ki, amelyben azzal indokolta Petry menesztését, hogy ők „aláírták a sokszínűség chartáját és aktívan elkötelezettek a sokszínűség és a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak a számukra. Ez nem található meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket nyilvánosan tett.”

Idehaza sokan a Bundesligában szereplő Hertha fenti közleményéből tudták meg, hogy Németországban kapusedzőként dolgozik egy Petry Zsolt nevű honfitársunk, aki nem mellesleg 38-szoros válogatott kapus, s akit klubja, a Hertha most lapátra tett. Petrynek nem a munkájával voltak elégedetlenek, hanem a Magyar Nemzetnek adott interjúja lett a veszte, az verte ki a németeknél a biztosítékot.

Ha úgy vesszük, a Magyar Nemzet gyakorlatilag kirúgatta munkahelyéről a volt válogatott kapust, akinek először a futballal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, majd ezt követően, egy hirtelen váltással, az ugyancsak Németországban élő és futballozó Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról mondott véleményéről kérdezték. Mint ismeretes, néhány héttel ezelőtt Gulácsi A család az család mottóval tette közzé támogató véleményét a szivárványcsaládokról, amiért idehaza elég sok kritika érte. 

Petrynek amúgy a migrációról is van véleménye. Mint a Magyar Nemzetnek nyilatkozta, elborzadva nézi, hogy a bevándorlási politikának nevezett folyamat révén, tömegesen érkeznek Európába a bűnözők. Mondja ezt az a Petry Zsolt, aki egyébként ugyanúgy bevándorló Németországban, mint hozzá hasonlóan sok ezer honfitársunk. 17 éve Németországban él, ott keresi a kenyerét, amit mond, az ottani szövegkörnyezetben kell értelmezni. Vagyis, ma már nyilván bánja, hogy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, mert időközben rájöhetett, hogy az újság nem az ő gondolataira volt kíváncsi, hanem a saját, Orbán Viktor politikáját kiszolgáló véleményüket szerették volna egy nemzetközileg ismert klubnál dolgozó magyarral kimondatni. 

Azon persze lehet vitatkozni, vajon nem volt-e túlságosan szigorú a kapusedző azonnali menesztése, és a Hertha esetleg megelégedhetett volna egy utolsó figyelmeztetéssel. Az viszont, hogy a klub fellép az alapértékeit sértő, azokat semmibe vevő nyilatkozat ellen, teljesen érthető. Nem mindenhol persze, a Magyar Nemzetnél ugyanis megütközést keltett Petry menesztése, és a véleményszabadság korlátázásáról írtak. Pedig, ez esetben másról van szó. Petry Zsoltot nem véleménye miatt menesztette a Hertha, amint azt a Magyar Nemzet állítja, hanem azért, mert ez a vélemény ellentétes azokkal a deklarált értékekkel, amelyeket a Hertha és a többi német futballklub is képvisel.

Magyarországon mindezért nem rúgták volna ki, hanem dicséret övezné, és elismerés. Amennyiben Németországban nem tud más klubnál elhelyezkedni, vagy úgy dönt, hogy elege van az ottani „szivárványos” viszonyokból, Magyarországon bizonyára tárt karokkal fogadják. Felcsúton, vagy a Fehérvárnál bármikor adódhat üresedés, mert, ahogy a Legeslegfőbb Klubtulajdonos mondta, senkit nem hagyunk az út szélén, és egyetlen magyar sincs egyedül.

Talán az egykor szintén sokszoros válogatott futballista, Hrutka János a kivétel ez alól. Őt azért küldték el a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Spieler tévétől, mert egyetértett Gulácsi Péter véleményével. Ha volna kapusedzői státusz Spieleréknél, Petry Zsolt bizonyára találna ott munkát. A szivárványcsaládok melletti kiállás, a migráció tisztességes kezelése ugyanis náluk nem tartozik az alapértékek közé.