Pitiáner bosszút állna az ellenzéken az elbocsátott mohácsi jegyző

Harkai Péter 2020. augusztus 8. 18:31 2020. aug. 8. 18:31

Úgy tűnik, hogy új értelmet nyer a régi szólás Mohácson, hogy nekik Mohács kell – az ellenzéki pártokat összefogó szervezet nevét valaki „véletlenül” elgépelte és így továbbították a központi rendszerbe. A helyi választási iroda vezetője, aki az ellenzéki polgármester által elbocsátott jegyző, minderről nem volt hajlandó jegyzőkönyvet felvenni.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt, és az őt indító szervezet mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt.

Az akkori helyzethez képest, jelentős változás, hogy megjelent a színen egy civil szervezet, a Változást Akarók Nemzedéke (VAN), amely azt a célt tűzte maga elé, hogy megteremti az összhangot – és ezzel a közös indulás lehetőségét – a városban létező és aktív ellenzéki pártok és a civil szervezetek között. A jelöltjük pedig a jelenlegi szocialista polgármester, Csorbai Ferenc.

Ezt a demokratikus jogrendszer által biztosított lehetőséget próbálja ellehetetleníteni a helyi választási iroda vezetője, aki a VAN szombat délutáni bejelentését, a szervezetet képviselő dr. Szigeti József többszöri kérésére sem volt hajlandó jegyzőkönyvben rögzíteni. Az indoka kevéssé jogszerűnek tűnő válasz volt – ő úgy döntött, hogy nem kell.

A példa nélküli esettel kapcsolatban, személyesen a VAN elnökét kerestük, akit éppen a választási irodából távozóban értünk utol telefonon. Dr. Szigeti József elmondta, hogy a hír igaz, ami már csak azért is botrányos reakció az irodavezető részéről, mert az aláíróíveken már csaknem sikerült összegyűjteni a polgármester mellett szóló aláírásokat a kellő számban:

– Annak rendje és módja szerint. július 31-én, mint eddig nem jelölő új szervezetet, a Változást Akarók Nemzedékét bejegyeztettük a helyi választási irodánál, beadtuk a P3-as regisztrációs lapot a szükséges és hiteles adatokkal. Egy több mint feltűnő adminisztrációs hiba miatt, a felvételnél az egyesületünk nevét elírták  a választási irodán és mint a Választást Akarók Nemzedéke került be a központi rendszerbe.

Ugyanis a mai napon át is vették a több mint 200 jelölőívet és azon nyomban lelkesen megkezdték az aláírások gyűjtését – fel sem merült, hogy hibás dokumentációt kaptak. Mindössze pár óra elteltével konstatálták döbbenten, hogy lényegében egy idegen szervezet számára gyűjtötték be az aláírásokat, miután a saját szervezetük nevét valakik, valahol, valamiért elírták.

Azonnal a választási irodába siettek megérdeklődni, hogy ilyen esetben mi a jogszerű teendőjük, de legelőször is jegyzőkönyvben kívánják rögzíteni, hogy rajtuk kívülálló okból ne veszíthessék el az összegyűjtött aláírásokat. Mivel jóhiszeműen jártak el, a tévedés ne őket terhelje hátrányosan.

Többszöri telefonálás eredményeként, azt a választ kapták, hogy a helyi választási iroda nem jogosult a hiba korrigálására és a polgármesteri jelöléshez kellő számban összegyűlt szignók semmisek s így a választópolgárok támogatása érvényét veszti:

– Ezt természetesen nem voltam hajlandó elfogadni és a panasztétel lehetőségét kértem. Ezt követően, arra jutott az iroda vezetése, hogy mégiscsak beszélnek a megyei választási irodával, ahonnan egy általam nem ismert illető azt közölte, hogy nyugodtan folytassuk az aláírásgyűjtést a rendelkezésre álló – hibás – íveken, majd egy technikai módosítás és egy helyi választási bizottság határozata alapján, ezek a jelölőívek érvényesek maradhatnak – közölte dr. Szigeti József. – Amikor viszont mindezt szerettem volna jegyzőkönyvbe vetetni, hogy hivatalos és jogszerű nyoma maradjon a történteknek és a panasztételnek, az irodát vezető dr. Kovács Mirella többszöri kérésemre is annyit válaszolt mindössze, hogy ezt nem teszik meg. Az indoklása mindössze annyi volt, hogy azért nem, mert nem szükséges.

Ahogy mondani szokás, az eset pikantériája, hogy a választási irodát az a Kovács Mirella vezeti, akit mint az önkormányzat korábbi jegyzőjét a VAN által jelölt polgármester elbocsátott. A Megyei Választási Iroda azonban az elbocsátást követően pár nappal, a mohácsi választási iroda vezetőjének kinevezte.

Egy szimpla szóbeli közléssel azonban a VAN helyzete koránt sincs bebiztosítva, mivel bármikor rájuk süthetik a bélyeget, hogy egy nem létező szervezetnek gyűjtötték az aláírásokat – akik egyúttal saját maguk:

– Pontosan ezért ragaszkodtunk ahhoz, hogy készüljön jegyzőkönyv, amit ráadásul a választási iroda munkatársai már elő is készítettek és némi értetlenkedéssel fogadták ők is az irodavezető furcsa magyarázatát. Bár természetesen senkiről sem feltételezünk előre megfontolt rosszindulatot, de az a hiteles, ami kézben van. A Változás Akarók Nemzedéke egyesület nevében azonnal egy panaszlevelet hagytunk a helyi választási irodán, amit azonnal továbbküldünk a Megyei Választási Irodának és az Országos Választási Irodának is. Az összefogott ellenzéki pártok vezetői egyetértenek a lépésemmel, velük egyeztetve tettem meg a panasztételt. Miután a Helyi Választási Bizottságot össze kell hívni és csak ezt követően értékelik hivatalosan a panasztétel tárgyát, feltehetően hétfőn délutánra már konkrét választ kapunk ennek a több mint furcsa esetnek a megnyugtató megoldására – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére dr. Szigeti József, a mohácsi ellenzéki pártokat tömörítő Változást Akarók Nemzedéke egyesület elnöke.