Pitti Katalin és Vaszlavik Gazember László egy színpadon – Hírek 2006-ból (4. adag)

Föld S. Péter 2019. június 13. 06:42 2019. jún. 13. 06:42

A 2006-os évre visszatekintő sorozatunk negyedik, befejező részéhez értünk. Bár akkoriban sokan úgy gondolták, ennél már nem lehet mozgalmasabb az élet, 13 év után visszatekintve most mégis azt kell mondanunk, hogy - leszámítva az októberi sajnálatos események néhány napját - 2006 boldog békeév volt a mostani időszakhoz képest.

■ Október elsején, az önkormányzati választások napján, közvetlenül a szavazó urnák lezárása után megszólalt Sólyom László. A korábban fontos ügyekben is hallgató köztársasági elnök a néphez szóló üzenetében Gyurcsány Ferencet és kormányát tette felelőssé a zavargásokért.

■ Orbán Viktor pártelnök 72 órás ultimátumot adott a kormánynak, hogy menessze a miniszterelnököt. Hogy különben mi lesz, azt közelebbről nem határozta meg. A kormány és vezetője a vekkeres fenyegetés ellenére úgy döntött: maradnak.

■ A Fidesz bejelentette, hogy amíg a kormány nem távozik a helyéről, mindennap nagygyűlést tartanak a Kossuth téren. A napról napra fogyó tömeget ismert művészek, köztük Pitti Katalin operaénekes és Vaszlavik Gazember László szórakoztatták.

■ Magyarország ötven év után ismét a nagy világlapok címlapjaira került azzal, hogy október 23-án zavargások kezdődtek Budapesten. A Fidesz, minden előzetes figyelmeztetés ellenére a főváros egyik legforgalmasabb pontján, az Astoria kereszteződésében tartott nagygyűlést. A főváros más területein randalírozók elvegyültek a fideszes tömegben, elkötöttek egy tankot, az utcákon valóságos hadiállapot alakult ki. A rendőrség, az Erzsébet-hídi csatában csak éjfél felé tudta helyreállítani a rendet, ám a zavargások még napokig folytatódtak.

■ November 17-én a Kútvölgyi kórházban 79 éves korában meghalt Puskás Ferenc. A valaha élt legjobb magyar futballista, Öcsi bácsi már életében is legenda volt.

■ December elején a Bazilikában eltemették Puskás Ferencet. Az Aranycsapat egykori kapitányának, a róla elnevezett stadionban rendezett búcsúztatásán számos külföldi világsztár vett részt, a magyar közönség azonban csak igen kis létszámban tette tiszteletét az eseményen. A néma tüntetéssel egyenértékű távolmaradás nem a Száguldó Őrnagynak, hanem azoknak szólt, akik politikai paródiát csináltak a temetésből.

■ Mindkét politikai oldallal szimpatizáló értelmiségiek és művészek egy csoportja közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben kifejezték óhajukat, hogy legyen béke és nyugalom az országban, szűnjék meg az ellenségeskedés. A szeretethullám azonban nem tartott sokáig, kiderült ugyanis, hogy a jobboldaliak szerint a nyugalom alapfeltétele, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a kormány éléről.