Pollreisz Balázs: példaértékű népszavazásra készülnek Győrben

HírKlikk 2023. május 28. 07:50 2023. máj. 28. 07:50

Utoljára a Borkai-botrány körül volt akkora lakossági felháborodás és érdeklődés Győrben a Városházán, mint tavaly augusztusban egy pénteki napon, amikor előtte szerdán tudták meg a helyi lakosok, hogy fórum lesz a Győrszentivánon épülő ipari parkról – idézte fel a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Pollreisz Balázs, győri, szocialista önkormányzati képviselő. Hozzátette, a lakosság ezek után csaknem ezer észrevételt tett írásban, de közülük az önkormányzat egyikre sem válaszolt.  

„Tavaly novemberben egy városstratégiai ülésen, ahol a partnerségi egyeztetést le akarták zárni, azt sem tudták, mennyi észrevétel érkezett. Akkor a bizottság elnökét és jelenlévő tagokat is sikerült meggyőzni arról, hogy ne zárják le, meg is tették akkor még, majd januárban ugyancsak napirendre tűzték a partnerségi lezárást, erre meghívták a győrszentivániakat, sőt szót is kaptak, de az ülésen egyetlen érv sem hangzott el arról, hogy miért lenne jó ez a gyár, majd a fideszes többség megszavazta, és lezárták az egyeztetést.”

Ezután kereste meg Pollreisz Balázs az MSZP jogász csapatát, hogy népszavazást kezdeményezzenek. Mint mondta, két kérdés került be, az egyik és legfontosabb, hogy „Egyetért-e ön azzal, hogy akkumulátorgyár létesüljön Győrben?” A helyi választási bizottság szerint azonban ez a kérdés nem elég egyértelmű, de ugyanezt mondta a másik kérdésre is, ami pedig átment. Mégpedig úgy, hogy megfellebbezték a bizottság döntését és a Győri Törvényszék hitelesíttette a kérdéseket. Csakhogy ezek után érkezett két alkotmányjogi panasz. „Az egyiket az önkormányzat adta be, ami azért is érdekes, mert az önkormányzati törvény szerint csak úgy fordulhatnának Alkotmánybírósághoz, ha közgyűlési döntés van róla, de nem volt közgyűlés, tehát szabálytalanul adta be az önkormányzat az alkotmányjogi panaszba burkolt fellebbezést. Amit pedig leírtak benne, abból kiderült, hogy semmilyen alkotmányos jog sem sérült. Csak időt húznak, hogy minél később kezdődhessen el az aláírásgyűjtés. Most várjuk az Alkotmánybíróság döntését.”

A kilátásokról a politikus azt mondta, bízik benne, hogy a beadványokban foglaltakat elutasítja az Alkotmánybíróság, különösen azért, mert a másik panaszt egy olyan cég tette, amelynek jelen állás szerint semmi köze nincs az ügyhöz.

Ezek után azonban még hosszú küzdelem vár a tervezett akkumulátorgyár ellenzőire. „A lakosság 25 százalékának aláírása szükséges a népszavazás kiírásához, 101 ezren élnek Győrben, mi 30 ezer aláírást céloztunk meg.”

Pollreisz Balázs elmondta, nagyon sok ember, civilek, az ellenzéki pártok, parlamenten kívüliek, a Kétfarkú Kutyapárt, a Számoljunk együtt mozgalom, az A-Hang, az Egységes Diákfront győri szervezete, mind felajánlották a segítségüket, hogy járnak ajtóról-ajtóra az aláírásokért, miközben sokan kiállnak az utcára és ott lesznek folyamatosan.

„Ha megnyílik a lehetőség egyszer arra, hogy Győrben az állampolgárok elmondhatják, szeretnének-e akkumulátorgyárat és veszélyes üzemeket, az példaértékű lesz. Sok Fidesz-szavazó sem szeretné, hogy a jó minőségű szántóföldek eltűnjenek. Ez nem a kormány érdeke, ez a helyben élők érdeke, ahogy az is, hogy a lakásuktól pár száz méterre ne egy robbanásveszélyes üzem épüljön. Én még nem találkoztam Győrben olyan emberrel, aki szeretne akkumulátorgyárat, így az ő érveiket nem tudom tolmácsolni.”

Emlékeztetett rá, amit például Debrecen kapcsán mondanak, hogy munkahelyet teremt az új üzem, az Győr esetében nem állja meg a helyét. A város ugyanis abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkaerőhiány van. „Olyan munkahelyeket kellene a városba hozni, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek, és akkor nem egy összeszerelő üzembe érkező, munkásszállón élő emberek jönnének, hanem magasan kvalifikált szakemberek, akik a helybeli szolgáltatásokat igénybe veszik, ezzel pedig a győri kisvállalkozókat segítenék és nem környezetszennyező tevékenységet végeznének.”

Pollreisz Balázs elmondta, párhuzamosan zajlott a debreceni eseményekkel a győrszentiváni és természetes volt az együttműködés, sőt, a gödi csoport is többször jelen volt a Szívügyünk Szentiván csoport fórumain és viszont. „Komoly szakmai egyeztetés folyik, mert ez nem csak helyi érdek, bár helyi a népszavazás. Az országunk érdeke, hogy milyen iparág telepedik meg. Van egy miniszterelnökünk, akinek az a fóbiája, hogy akkumulátor-nagyhatalmat akar csinálni ebből a városból és az országból.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: Hírklikk