Polt Péter kirugta a Bács-Kiskun megyei főügyészt és helyettesét

HírKlikk 2019. november 16. 14:03 2019. nov. 16. 14:03

November 15-én Polt Péter legfőbb ügyész azonnali hatállyal menesztette Nánási László Bács-Kiskun megye főügyészt és Dókáné Pályi Krisztina főügyészhelyettest – írja a Hírösvény.

A portál szerint, a Legfőbb Ügyészség nem indokolta a döntést, de a kecskeméti portál úgy tudja, a kettős kirúgás hátterében a legnagyobb magyar húsipari cég, a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosának, Piero Pininek a büntetőügye áll. A férfi ellen még évekkel ez előtt indított nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága egy többszereplős, ötmilliárd forintos adócsalási ügy miatt. 2019 márciusáig szabadlábon védekezhetett, akkor viszont letartóztatták arra hivatkozva, hogy a társaival akadályozza a nyomozást és próbálja meghiúsítani, hogy a nyomozás eredményre vezessen. 

Piero Pini – aki mindvégig tagadta a bűnösségét – júniusban kárenyhítésként befizetett kétmilliárd forintot, ezen túl pedig felajánlott még egymillió eurót a szabadlábra helyezéséért. Ez nem hatott, a férfi letartóztatásban maradt, nemrég befizetett még egymilliárd forintot a NAV számlájára, ami után a Bács-Kiskun megyei főügyészség a napokban végül indítványozta a szabadlábra helyezését, ráadásul úgy, hogy még óvadékot sem kértek tőle. A Hírösvény szerint ez volt az, ami kivágta a biztosítékot.

Az egyelőre nem világos, hogy a két menesztett főügyészségi vezető ellen indul-e hivatalos eljárás vagy maradhatnak más beosztásban. Nánási Lászlót Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze váltja a poszton, helyettese Német Zsolt, a Kecskeméti Járási Ügyészség eddigi vezetője lesz.