Polt úgy figyel, mintha lenne takargatni valója

Adorján György 2019. november 22. 17:05 2019. nov. 22. 17:05

Jól ismerem ennek a jelenlegi legfőbb ügyésznek a tekintetét is, nem csak a „pirospontpopsis jobbkéz” szúrós nézését. Polt úgy figyel, mintha lenne takargatni valója, valami zavarná, olyasmi, amiről nem beszélhet, amit muszáj titkolnia. Mintha valami rejtegetni valója lenne, ami foltot ejtett becsületén. Nem csodálkozom ezen, amikor a kémperes felmentő ítéletre gondolok. Az általa vezetett, irányított és dirigált ügyészég felsült akkor is rendesen.

Folt esett tehát az évtizedes kém ügyön. Emlékeznek még arra a háttérre, amit az NBH-t 2007-től 2009-ig vezető Laborc Sándor egyik, a Magyar Narancsnak adott interjúja árult el? Tanulságos ebben az ügyészséget érintő rész. Mert bizony Polt nem azért ül ott abban a székben, hogy a törvényességi felügyelet gyakorlatát politikai elfogultsággal igazgassa! De azért sem, hogy egy belügyi államtitkár ügyészségi fogalmazóként tengődő gyermekét kivételezve, soron kívül ügyésszé nevezze ki. Ne hajtogassa állandóan azt, hogy minden törvényesen, az előírásoknak megfelelően zajlik az ügyészségen, amikor vádemelési javaslatok sorát kell módosítani, vagy akár a vádat ejteni. A foltok cáfolják az általa mondottakat.

Polt csak nem nyugodott a Laborc-féle „kém” ügyben. A megfelelési kényszer nagy úr, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Kúria elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés. szempontjából csúfos véget ért.

Más. A zuglói és erzsébetvárosi megbízási szerződések ügyében bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette a bíróság Hunvald György volt VII. kerületi polgármestert és társait a hűtlen kezelés vádja alól. A Fővárosi Törvényszék minden vádlottat felmentett. A másodfok ítélete szerint nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, sem a tanácsadói szerződések konkrét összege, az azokkal szemben álló teljesítmény sem volt kifogásolható. Az ítélet jogerős lett, fellebbezésnek helye nincs. A többi ügyet már meg sem említem.  

Ajánlom mindenki becses figyelmébe Dr. Sándor Zsuzsa „Szégyen” c. írását, aki, mint a terület jó ismerője, súlyos értékítéletet fogalmaz meg az ügyészséggel szemben, már évekkel ezelőtt! 2013. június 17-én kelt, említett írásában az alábbiakat közölte:. „Az volt a benyomásom, mintha meg sem hallották volna, mi történik körülöttük. Egy-egy hosszú tárgyalás-sorozat végén felálltak és változatlanul fenntartották azt a vádiratot, amit közben már számos bizonyíték megcáfolt. Utasításuk volt. Utasításuk arra, hogy tartsák az eredeti vádat, ha a fene fenét eszik is. Ez időtájt már Polt Péter volt a legfőbb ügyész” No komment!

Egy kerületi ügyész annak idején azt kérdezte tőlem egy orgazdaság kapcsán, hogy mennyit ér a szakértő szerint az eljárás tárgyát képező lopott autó. Egy millió kétszázezret válaszoltam. És mennyiért vette meg a gyanúsított, volt a következő kérdés. Négyszázezerért válaszoltam. Akkor orgazda, volt a summás magyarázat. Persze Polt szerint fordítva egészen más a helyzet. Emlékeznek?

Szerinte lehet büntetlenül továbbadni ötszázezer karórát, melyet 70 milláért vásároltak, egy vanuatui offshore cég közreműködésével 350 milláért. Csak a rend kedvéért említettem meg a hasonló számtalan esetből. Aztán ugyanezekre az órákra közbeszerzési pályázatot írtak ki, a pályázatra alvállalkozóként Globe Trotters Kft. néven céget alapítottak, majd az órákat 402 millió forintért eladták a Millenáris Kht.-nek. Tudod követni?  2003 nyarán a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a Millenáris ügyeiben indult eljárást.

Azt pedig, hogy aztán az órákat ingyen szétosztották, már meg sem említem, nem csavarnám tovább a történetet. A törvényi tényállás hibádzott az egészben, nem a történeti. Tudod követni polgártárs, emlékezel még ezekre a nem túl távoli, de mégis régvolt történetekre? A megkajált Ibrahimot és társait, meg a többi történetet most inkább hagyjuk. A frisseket meg úgy is tudja már mindenki!

Sok már a Polt folt és bizony – mint már említettem- ez visszatükröződik tekintetén. Kár, hogy nem a tudományos pályát választotta. Gondolom, jobban járt volna velünk együtt!