Publicus: a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség erősebb a fővárosban, mint a Tisza Párt

HírKlikk 2024. május 25. 16:47 2024. máj. 25. 16:47

A kutatásból kiderül, hogy a biztos pártválasztók körében a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség pártjaira a válaszadók 27 százaléka, a Tisza Pártra pedig 23 százaléka szavazna.

A Publicus Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatásához az adatfelvétel május második hetében, a fővárosi választópolgárok körében készült. Azt vizsgálták, hogy kire szavaznának a megkérdezettek a 2024. június 9-i önkormányzati választásokon.

Az adatsorokból kiderül, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség a biztos pártválasztók körében a fővárosban jóval alacsonyabb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan, hiszen az országos adatok alapján a kormánypártok 42 százalékot értek el, ugyanakkor a fővárosban már csak 33 százalékon állnak.

A DK-MSZP-Párbeszéd pártjait külön vizsgálva, megállapítható, hogy a DK a biztos pártválasztók körében 22, az MSZP 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll. Tehát a biztos pártválasztók körében a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség pártjaira a válaszadók 27 százaléka, a Tisza Pártra pedig 23 százaléka szavazna.

A Kutyapártra és a Momentumra egyaránt a biztos pártválasztók 4-4 százaléka, a Mi hazánk Mozgalomra 2 százaléka, az LMP-re és a Jobbikra pedig 1-1 százaléka szavazna.

A Publicus érdekes eredményeket közölt a főpolgármester aspiránsok esélyeiről is. A kutatás szerint a hivatalban lévő főpolgármester, Karácsony Gergely akkor is győzne, ha a Fidesz hivatalos jelöltje, Szentkirályi Alexandra vagy a kormánypártokhoz szintén köthető Vitézy Dávid visszalépne a másik jelölt javára.

Karácsony Gergely jelentős fölénnyel vezet, és jó esélye van arra, hogy az elkövetkezendő öt évben folytathassa munkáját a főváros élén, hiszen a Publicus adatai szerint 46 százalék, azaz szinte minden második válaszadó megerősítené őt a pozíciójában, miközben Vitézy Dávidra csupán 23 százalék voksolna, a Fidesz hivatalos jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának pedig csupán 19 százalék szavazna bizalmat.

Amennyiben Szentkirály Alexandra visszalépne, akkor Vitézy a szavazatok 36 százalékát szerezné meg.  Vitézy visszalépése esetén pedig Szentkirályi Alexandra a szavazatok 25 százalékára számíthatna.

„A megkérdezettek 3 százaléka Grundter Andrásra, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére szavazna” – áll az intézet által publikált elemzésben.

A Publicus azt is mérte, hogy a két kormánypárthoz köthető jelölt visszalépése milyen hatással lesz a Tisza Párt szimpatizánsaira. Szerintük Szentkirályi visszalépése esetén a Tisza Párt szavazóinak enyhe többsége, 53 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre. Vitézy visszalépése esetén pedig 69 százalékuk voksolna a hivatalban lévő főpolgármesterre.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom