Putyin abban bízik, hogy a demokráciák nem tartanak ki Kijev mellett

HírKlikk 2024. május 24. 19:00 2024. máj. 24. 19:00

A The Economist vendégkommentárjának szerzője, a német kancellár szerint kudarcot fog vallani Putyin brutális imperializmusa. Olaf Scholz hangsúlyozta: ennek érdekében erősíteni fogják Európa elrettentő erejét, az orosz elnök ugyanis megszegte a II. világháború utáni rendezés minden alapelvét: erővel változtatott meg határokat, semmibe vette egy másik állam nemzeti függetlenségét. Így annak lakossága kénytelen félelemben élni.

Olaf Scholz rámutatott: a Kreml kétséget sem hagy afelől, hogy helyre akarja állítani a birodalmi Oroszországot. Ehhez először legázolja és bábjává teszi Ukrajnát, illetve Belaruszt. Talán ő tudja egyedül, hol akar megállni. De az biztos, hogy semmi gátlása sincs, amikor arról van szó, hogy vérbe borítson egy másik államot.

Ez nem fog bejönni neki, de nem szabad elfelejteni, hogy hosszú távra tervez. Azt hiszi, hogy a demokráciák nem tartanak ki Kijev mellett. Hogy bebizonyosodjon a tévedése, ahhoz a demokráciáknak legelőször is meg kell győzniük a saját lakosságukat, hogy az ukránok támogatása elengedhetetlen a saját biztonságuk szempontjából.

A német kormány ezzel párhuzamosan a földrész legnagyobb szárazföldi erejévé kívánja fejleszteni a Bundeswehrt. Mindez azt is jelenti, hogy a II. világháború óta először egy teljes dandárt fog állomásoztatni az országon kívül: Litvániában. 

A NATO nem kíván megütközni az oroszokkal, de meg kell erősíteni a katonai szövetség európai pillérét és egyértelművé kell tenni, hogy a tagok ragaszkodnak az 5. paragrafushoz. Ebben az áll, hogy amennyiben bármelyiküket támadás éri, a többiek a segítségére sietnek – mutatott rá a német kancellár.

(A The Economist cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom